TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lacroix, Antoine Joseph

Geboortedatum:
22 november 1906 (Ordingen/Limburg, België)
Overlijdensdatum:
7 augustus 1944 (Lanklaar/Limburg, België)
Nationaliteit:
Belgische (1830-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Antoine Lacroix (Nonk Antoine) was de vader van tante Angèle, gehuwd met Roland Haven. Sinds 1 september 1939 werkt Antoine Lacroix als belastingontvanger in Lanklaar (Limburg).Op 10 mei 1940 moet hij zijn eenheid vervoegen en tijdens de 18-daagse veldtocht belandt hij in Boulogne (Frankrijk), waar hij krijgsgevangen genomen wordt door de Duitsers. Begin juli wordt hij vrijgelaten door de Duitsers. Hierna hervat hij zijn werk als belastingontvanger in Lanklaar. Op 16 februari 1942 wordt hij door Gustaaf Beazar als inlichtingsagent aangesloten bij het Geheim Leger – Sector Maaseik en was ook inlichtingenagent voor het Geheim Leger.
In de nacht van 6 op 7 augustus 1944 werd er op de voordeur van zijn huis gebonsd: "Polizei. Aufmachen!". Nonk Antoine keek uit zijn slaapkamerraam en zag drie donkere figuren in uniform staan. Hij zei tegen zijn vrouw, Anna, "blijf maar boven met Angèle (toen 11 jaar). Ik zal ze wel kunnen afwimpelen." Hij deed de voordeur open en voordat hij een woord kon uitbrengen werd hij doorzeefd door kogels. Hij stierf in de armen van zijn vrouw Anna, terwijl (tante) Angèle verschrikt en niet-begrijpend toekeek. De daders, Hendrik Bovens en Chretien Driane, waren leden van de Zwarte Brigade en die avond onder aanvoering van Max Günther, een beruchte Vlaamse SS-er. Bovens en Driane werden door de Krijgsraad in Tongeren ter dood veroordeeld. Het doodvonnis van Bovens werd bevestigd door het Krijgshof van Luik, terwijl de doodstraf van Driane werd omgezet in Levenslang. Bovens diende een genadeverzoek in dat ingevolgd werd, zodat hij in 1983 als een vrij man stierf in Tongeren.

Na de oorlog werd Antoine Lacroix erkend als politiek oorlogsslachtoffer.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Foto 1: Guido Gilissen
  • - Guido Gilissen

Foto