TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gasson, John Edward

Geboortedatum:
17 februari 1924
Overlijdensdatum:
1 februari 2010
Dienstnummer:
279804V
Nationaliteit:
Zuid-Afrikaanse (1910-1961, Unie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain
Eenheid:
No. 92 (East India) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
28 juni 1944
Aanbeveling:
Deze officier heeft aan zeer veel operaties deelgenomen. Hij is een zeer inspirerend leider wiens grote strijdlust en moed hebben bijgedragen aan het hoge moreel van zijn sectie. Tijdens een recente operatie bond Captain Gasson alleen de strijd aan met een aantal vijandelijke toestellen waarvan er vier door zijn kogels werden geraakt en beschadigd. Toen hij tijdens de achtervolging van een van de andere jagers een vijandelijk vliegveld naderde zag hij dat een vliegtuig op het punt stond te landen. Hij opende direct het vuur met zijn geschut en terwijl het toestel zijn vuur trachtte te ontwijken, stortte het neer. Captain Gasson heeft minstens 3 vijandelijke toestellen vernietigd.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major
Eenheid:
No. 92 (East India) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
24 maart 1945
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Sinds de toekenning van zijn DFC heeft deze officier aan een groot aantal verschillende operaties deelgenomen. Bij diverse gelegenheden tegen het einde van 1944 leidde hij met uitstekende resultaten formaties vliegtuigen bij aanvallen op vijandelijke versterkingen. Bij een gelegenheid in december 1944 kwam hij alleen laag invliegen om een vijandelijke geschutsopstelling te lokaliseren. Hoewel hij onder aanzienlijk vuur kwam voegde hij zich weer bij zijn sectie en leidde die in een aanval waarbij alle drie kanonnen werden vernietigd. Bij twee andere gelegenheden leidde Major Gasson zijn sectie met grote vaardigheid bij het ondersteunen van onze grondtroepen. Deze officier heeft uitzonderlijke moed en vastberadenheid getoond bij het doen van aanvallen op de vijand. Veel van de successen van zijn squadron kunnen ongetwijfeld worden toegeschreven aan zijn vaardigheid.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major
Eenheid:
No. 92 (East India) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
12 juni 1945
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Deze officier heeft de hoogste standaard van plichtsbesef tijdens operaties in de lucht getoond. In april 1945 leidde hij een formatie vliegtuigen die een doel in het strijdgebied moest aanvallen. Ondanks zware bewolking werd het doel gevonden en met succes aangevallen. Later verkende Major Gasson vijandelijke stellingen in het voorterrein langs de Sillaro. Als resultaat van zijn briljante werk werden diverse versterkingen meedogenloos aangevallen. Een zelf-rijdend kanon werd uitgeschakeld, twee zware tanks vernietigd en diverse andere buiten gevecht gesteld. Als gevolg konden onze grondtroepen doorstoten en vaste voet krijgen aan de overkant van de rivier. Tijdens deze opmerkelijke vlucht toonde Major Gasson vaardigheid, moed en vastberadenheid van het hoogste niveau.

Tweede DFC als gesp ontvangen

Bronnen

Foto