TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Evang, Vilhelm Andreas Wexelsen

Geboortedatum:
9 november 1909 (Aker, Noorwegen)
Overlijdensdatum:
5 januari 1983 (Oslo, Noorwegen)
Nationaliteit:
Noorse (1905-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Kaptein (Kapitein)
Eenheid:
Force 134, SHAEF Mission Norway, Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force (SHAEF), Allied Forces
Uitgereikt voor:
Operatie Doomsday
Aanbeveling:
Capt. Vilhelm Evang werd door het Noorse opperbevel aangewezen als een van de twee veiligheids- en verbindingsofficieren die moesten worden toegevoegd aan het hoofdkwartier van de Geallieerde Strijdkrachten in Noorwegen in geval van uit te voeren operaties daar zoals voorbereid door HQ Scottish Command en daarna door HQ Force 134. In die hoedanigheid bezocht hij die hoofdkwartieren diverse keren en verleende veel hulp bij het opstellen van het veiligheidsplan voor deze operaties, in het bijzonder met betrekking tot het natrekken van bijzonderheden van individuele verdachten.
Na de capitulatie van Duitsland landde hij in Noorwegen met de eerste luchtlandingstroepen. Al heel vroeg nam hij deel aan het verzekeren van de arrestatie van een aantal vooraanstaande personen van de SIPO en SD die Oslo hadden verlaten. Hij kreeg de meest uitgebreide hulp van de Staf Inlichtingen op het hoofdkwartier van de Geallieerde grondtroepen in Noorwegen bij het onderzoek van bijzondere gevallen van veiligheid en bij verdere nauwe relaties met het Noorse opperbevel en de Noorse politie in kwesties van veiligheidsbeleid en praktische uitvoering daarvan.

Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

  • - Kopie van de originele aanbeveling - STIWOT-Archief

Foto