TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Labrosse, Raymond Joseph

Geboortedatum:
20 november 1920 (Ottawa/Ontario, Canada)
Overlijdensdatum:
6 augustus 1988
Dienstnummer:
C 3108
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Military Intelligence Section 9 (MI9), Directorate of Military Intelligence (DMI), Imperial General Staff, War Office, British Government
Toegekend op:
9 november 1944
Aanbeveling:
Lt Labrosse meldde zich vrijwillig om in 1943 geheim werk in het buitenland te doen en werd samen met aan andere agent boven Frankrijk afgeworpen om een ontsnappingsorganisatie voor krijgsgevangenen op te zetten. In maart van dat jaar, kort na hun aankomst werd de chef door de Gestapo gearresteerd en Labrosse zat zonder radio. Ondanks deze pech en wetend dat hij bekend was bij de Gestapo, maakte hij contact met een andere organisatie en besloot voor hen te gaan werken. Dat deed hij tot september 1943 toen hij, vanwege een gebrek aan technisch materiaal en andere problemen naar dit land moest terugkeren. Bij aankomst meldde hij zich weer om vrijwillig naar Frankrijk terug te gaan als radiotelegrafist. Bij die gelegenheid werd hij met een andere agent gedropt om een nieuwe organisatie voor het evacueren over zee vanuit Bretagne van Geallieerd personeel op te zetten. Na zijn terugkeer deed hij uitstekend werk, onderhield een zeer goed radiocontact met dit land en zijn medewerker gaf regelmatig hoog over hem op. Tijdens hun gezamenlijke werk regelden ze de ontsnapping van 150 man Geallieerd personeel door een zeer ingewikkelde manier van evacuatie over zee vanaf de kust van Bretagne. Toen de aanvoer van vluchtelingen opdroogde als gevolg van de transportbeperkingen tijdens de invasie zetten ze in het gebied een lokale Maquis groep op en verdreven de Duitse troepen uit het gebied.
Military Cross (MC)

Met Zilveren Palm.

Bronnen

Foto