TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Haviland III, James William

Geboortedatum:
7 oktober 1904
Overlijdensdatum:
20 mei 1960
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Penguin (AM-33), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens opvallede dapperheid en onverschrokkenheid als bevelvoerend officier van de mijnenveger U.S.S. Penguin (AM-33) toen dat schip voor Guam werd aangevallen en tot zinken gebracht door vijandelijke vliegtuigen op 8 december 1941. Captain Havilland was zich bewust van plotselinge verradelijke acties door een agressieve natie die overheersing zocht in de gehele Pacific. Hij besloot op zee te blijven en het patrouilleren in de ingang van de haven van Apra op Guam in de vroege morgen van 8 december 1941 voort te zetten. Twee uur later verscheen een grote groep Japanse vliegtuigen vanuit het noorden en deelde zware klappen uit aan de U.S.S. Penguin buiten de haven en installaties op de kust van Guam. Captain Havilland bleef kalm en moedig onder deze onverhoedse aanval zonder oorlogsverklaring en leidde de beperkte vuurkracht van het kanon van de Penguin met uiterste vaardigheid en bekwaamheid terwijl zijn lichte en kwetsbare schip rolde en trilde door de verwoestende explosies van vijandelijke bommen. Diverse van zijn officieren en manschappen raakten gewond of sneuvelden door de dodelijke nauwkeurigheid van Japans mitrailleurvuur. Met minachting van al het persoonlijk gevaar en de bezordheid om zijn schip en bemanning weerstond hij de felle luchtaanvallen met alle middelen die hij ter beschikking had en weigerde te buigen voor de veel sterkere vijand en en zijn vuurkracht tot hij, toen de Penguin schudde onder een dodelijke treffer, bevel gaf het zinkende schip te verlaten. Hoewel hij tijdens de felle actie zelf gewond raakte behield Captain Havillanbd de actieve controle terwijl zijn bemanning reddingsvlotten te water liet en aan boord ervan ging. Ondanks de moeilijkheden en verwarring werkte hij onvermoeibaar door en slaagde erin zijn officieren en bemanning, includsief de gewonden, veilig aan wal te krijgen. Zijn onverscchrokkenm initiatief, zijn ontembare vechtlust en onwankelbare plichtsbef strekken hem en de Amerikaanse marine tot de hoogste eer.
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Penguin (AM-33), U.S. Navy
Aanbeveling:
Lieutenant James William Haviland, III (NSN: 59306), United States Navy werd op 9 decedmber 1941 tijdens de val van Guam door de Japanners gevangen genomen en vastgehouden als krijgsgevangene tot hij aan het einde van de oorlog terugkeerde onder Amerikaans militair gezag

Prisoner of War Medal

Bronnen