TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Carson, Robert Francis

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Senior Officer
Eenheid:
AFS Liverpool, Auxiliary Fire Service (AFS), Civil Defence Service (CD), Home Office, British Government
Toegekend op:
21 februari 1941
Aanbeveling:
Na een vijandelijke luchtaanval brak er brand uit in de schacht van een beschadigde lift.
Het bleek onmogelijk om een ladder tegen de lift te zetten vanwege het puin dat van het beschadigde dak naar beneden kwam. Het vuur ontstond hoog in de schacht en het was duidelijk dat het niet praktisch was het van de grond te bestrijden. De enige oplossing was dat iemand langs de balken van de schacht de gevaarlijk klim naar boven zou maken. Gescheurde stalen platen, gebroken houten balken en verbogen staaldelen staken overal uit en puin en andere rommel viel steeds naar beneden maar Section Officer Carson hing een slang en een haak over zijn schouder en klom met succes naar boven. Hij bluste de brand in ongeveer tien minuten.
Toen bij een andere gelegenheid zijn ploeg door opeenvolgende golven vliegtuigen werd aangevallen waardoor vele branden ontstonden, klom Section Officer Carson onder intense hitte een trap op naar de brandende hoogste verdieping van een loods waarin gevaarlijke goederen lagen opgeslagen. Met zijn actie voorkwam hij uitbreiding van de brand.
Hij ging toen naar gebouwen die aan beide kanten van een scheepswerf in brand stonden. Met minachting voor het gevaar baande hij zich een weg door de nauwe ingang en zo maakte hij het mogelijk dat bluswater uit het dok kon worden gepompt. De brand was zo fel dat hij niet door de gang kon terugkeren maar hij baande zich een weg terug langs de muur.
De kalmte van deze officier en zijn minachting van eigen veiligheid hebben een grote invloed gehad op het personeel van de divisie terwijl zijn handigheid in het uitrollen van slangen en zo veel waardevolle eigendommen heeft gespaard.
George Medal

Bronnen

Foto