TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Foard, Ernest Harry

Geboortedatum:
1915 (Alton)
Overlijdensdatum:
25 december 2019
Dienstnummer:
1894233
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Foard werd tijdens de Eerste Wereldoorlog geboren in Alton en diende tijdens WO 2 bij de Royal Engineers in Duinkerken, Egypte, Italië en tijdens D-Day. Terwijl hij in Egypte diende werd een vriend door een mijn gedood, waardoor Foard zich opwerkte tot mijnenexpert.
In Italië en in Frankrijk werd hij genoemd in een dagorder en later werd hij in Bree in België door veldmaarschalk Montgomery onderscheiden met de Military Medal.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lance-Sergeant
Eenheid:
621st Field Squadron R.E., Divisional Troops, 7th Armoured Division, British Army
Toegekend op:
1 maart 1945
Aanbeveling:
Op 9 augustus 1944 had Cpl Foard de leiding over een sectie RE die op de weg werkte voor het bataljon uit dat naar Les Mazuresd optrok. Zijn taak bestond uit het ruimen van mijnen zo ver mogelijk naar voren om ondersteuning door tanks mogelijk te maken. Hij kreeg bevel om het bataljon van de voorste compagnie niet door zijn sectie te laten passeren.
Nadat hij onder vuur 16 mijnen had geruimd werd het bataljon door vijandelijke actie opgehouden. Toien hij zich bewust werd van de situatie gaf Cpl Foard zijn sectie onmiddellijk bevel dekking te zoeken en zelf kroop hij door de greppel naar voren, zoekend naar mijnen tot hij de vijandelijke buitenpost aan de andere kant van de heg bereikte. Hij vond geen mijnen en kon de weg ver voor onze voorste troepen uit veilig verklaren.
Het leiderschap van Cpl Foard, zijn goede inzicht en zijn koelbloedigheid onder vuur zijn de hoogste lof waardig. Wegens zijn plichtsbesef en volledige minachting voor eigen veiligheid wordt hij nadrukkelijk voorgedragen voor onmiddellijke toekenning van de Military Medal.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto