TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Roy, Donald William "The Laird"

Geboortedatum:
21 januari 1908
Overlijdensdatum:
31 december 1997
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
No. 2 Commando, 1st Special Service Brigade, Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
5 juli 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Chariot
Aanbeveling:
Op 28 maart 1942, tijdens de commando overval op St. Nazaire, voerde Captain Roy het bevel over een aanvalsploeg aan boord van H.M.S. Campbelltown. Nadat de destroyer de deuren van het droogdok had geramd leidde Captain Roy zijn mannen onder fel vijandelijk vuur aan wal via de brandende boeg van de Campbelltown. Zijn taak bestond uit het vernielen van twee middelzware stukken luchtafweergeschut op het dak van het pompstation, het geschut zou zware verliezen kunnen veroorzaken onder de troepen die van de Campbelltown afkwamen. De snelle vernietiging ervan was essentieel voor het met succes uitvoeren van de werkzaamheden om het dok op te blazen.
Met heel veel durf en tempo slaagden Captain Roy en zijn al sterk uitgedunde ploeg erin het geschut te vernielen. Daarvoor moesten ze snel op het dak van het pompstation klimmen en de geschutsbemanningen uitschakelen. De taak van Captain Roy werd onder fel vijandelijk vuur uitgevoerd. Bij de aanval op een van de batterijen leed zijn ploeg bijzonder zware verliezen. Zonder aarzeling en denkend aan het veilig van boord gaan van de genie ploegen, ging Captain Roy samen met een N.C.O. onder het vuur van het geschut naar voren, klom het dak op, schakelde de geschutsbemanning uit en vernielde het geschut. De snelle vernietiging van de batterijen speelde een belangrijke rol in het erop volgende opblazen van het hele droogdok.
Later in de actie vormde zijn ploeg een beschermende ring en ging Captain Roy onder fel vijandelijk vuur naar voren, het gevaar negerend en bracht een gewonde korporaal terug die in een open positie lag. Later leidde Captain de speerpunt van de uitbraak via de Old Mole de stad in. Captain Roy bevond zich voortdurend vooraan in het gevcht en toonde voorbeeldige persoonlijke moed. Tijdens die actie was hij verantwoordelijk voor de zeer hoge verliezen die de vijand leed.
Met zijn kleine speerpunt stelde hij een fraai voorbeeld voor de hoofdmacht door vooruit te gaan over een oude ijzeren brug die door vijandelijk kruisvuur een dodelijke val vormde.
Tijdens de erop volgende straatgevechten was hij met zijn onverwoestbare moed, leiderschap, kalmte en nauwkeuriger leiding van vuur op vijandelijke stellingen er grotendeels voor verantwoordelijk dat zovelen van de hoofdmacht die volgenden, het overleefden. Zijn bijdrage aan de gehele operatie verdient hoge waardering.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto