TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Jung, Hermann Friedrich

Overlijdensdatum:
1980 (Londen/Engeland, Groot-Brittannië)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Gunner (Soldaat)
Eenheid:
No. 4 Commando, 4th Special Service Brigade, Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
18 juli 1947
Aanbeveling:
Gunner Jung is een Nederlander en heeft sinds 26 juli 1940 als vrijwilliger bij dit regiment gediend en bij het 9th Bn, the Essex Regiment waaruit het is gevormd.
Hij is een seiner met een rustige, vertrouwenwekkende en zeer efficiënte manier van optreden, klaar om bij elk gevaar een grotere verantwoordelijkheid op zich te nemen dan wat voor iemand van zijn rang normaal is. Hij kwam op D Day met aanvalstroepen aan land en heeft gedurende de campagne uitmuntende diensten verleend.
Op 1 november, tijdens operaties op de Schelde om de vijand van Walcheren te verdrijven en de haven van Antwerpen te openen, was Gnr Jung een lid van het RA team bij 4th Commando tijdens de aanval over de Schelde riching Vlissingen. Hun landingsboot kwam onder zwaar vuur van de vijandelijke kustverdediging en werd geraakt. De stuurman werd gedood en de onbestuurbare boot raakte een obstakel onder water, sloeg lek en zonk in een meter diep water. Gnr Jung toonde groot plichtsbesef en volledige minachting voor eigen veiligheid door op tijd terug te keren naar de boot om radio apparatuur te bergen; zonder welke het niet mogelijk was het vuur te leiden van het 15th Regiment Royal Artillery dat de aanval ondersteunde. Onder vuur was Gnr Jung zeer moedig en zijn met opleiding tot hospik was hij onbetaalbaar toen twee leden van de ploeg gewond raakten. Het volgende officiële verslag voegt er aan toe:
Het vuurschema was bij elke gelegenheid gelijk en verzoeken om vuur werden direct beantwoord. De type 22 radio’s van de vertegenwoordigers van het RA waren 15 minuten nadat ze aan land gebracht waren in bedrijf hoewel ze onder water hadden gelegen toen de LCA zonk.
Na het succes van de eerste aanval was Gnr Jung door zijn grote inspanningen een grote steun voor zowel het RM Commando als voor de 155th Bde 52(L) Div. Met zijn kennis van zijn moedertaal en een beetje Duits kon hij sneller belangrijke informatie van burgers en Duitse gevangenen krijgen dan anders mogelijk was geweest zodat die kon worden doorgegeven voor actie.
Gnr Jung’s voorbeeld van moed en grenzenloos enthousiasme bij deze en andere operaties voor de bevrijding van zijn vaderland waren van het hoogste niveau en een inspiratie voor allen met wie hij diende.

Datum voordracht: 15 oktober 1945
Bronzen Kruis (BK)

Bronnen

  • Foto 1: Nick Jung
  • - Original recommendation

Foto