TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fabrega, Salvador

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Technician 5th Grade (T-5)
Eenheid:
Company A, 2761st Special Reconnaissance Battalion, Office of Strategic Services (OSS), U.S. Government
Toegekend op:
28 juli 1945
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij Company A, 2761st Special Reconnaissance Battalion (Separate), Office of Strategic Services, in actie tegen vijandelijke troepen op 28 februari en 16 maart 1945 in noord Italië. Hoewel hij zich bewust was van het Duitse beleid, iedereen die achter hun linies samenwerkte met partizanen te executeren meldde Technician Fifth Grade Fabrega zich als vrijwilliger voor gevaarlijk werk. Hij sprong op 27 december 1944 in de omgeving van Belluno in Italië en werkte en vocht bij de partizanen tot hij op 6 maart 1945 door de vijand gevangen werd genomen.
In de morgen 26 februari werd de sectie met een toegevoegde groep partizanen op een bergtop omsingeld en afgesneden door meer dan 1.000 Duitsers en Fascisten. Een positie die werd verdedigd door een lichte mitrailleur en een automatisch geweer kwam onder vuur van twee Italiaanse zware mitrailleurs. Het werd nodig om munitie naar een andere positie te verplaatsen voor gebruik door andere wapens maar dat werd pas mogelijk nadat hij de lichte mitrailleur naar voren naar een nieuwe positie had verplaatst en een vuurgevecht was aangegaan dat drie minuten duurde en waarbij de twee vijandelijke posities werden uitgeschakeld.
Hij nam aan deze actie deel met volledige minachting voor eigen veiligheid hoewel de partizanen er bij hem op aandrongen zich terug te trekken. Met zijn heldhafdtige daad stelde hij voor de rest van de actie, die tot zonsondergang duurde, een hele flank veilig met als resultaat dat de vijand op de vlucht sloeg met achterlating van ongeveer 130 doden en gewonden. Gedurende de dag nam hijzelf vijf vijanden en een onbekend aantal gewonden voor zijn rekening. In de morgen van 6 maart werd de sectie weer door een grote troepenmacht omsingeld en in een poging tot ontsnappen werd hij bij Trichiona, op ongeveer 20 kilometer ten zuidwesten van Belluno, gepakt. Hij werd voor ondervraging naar het hoofdkwartier van de SS in Belluno overgebracht maar ondanks tien dagen van uithongering, slagen en marteling door het toedienen van electrische schokken in oren, handen en voeten liet hij niets los over het werk en de verblijfplaats van zijn sectie.
Op 6 maart werd hij per auto van Belluno naar een gevangenenkamp bij Bolzano gebracht voor, zo werd hem gezegd, verdere ondervraging, marteling en mogelijk terechtstelling. Toen Brunico die behalve chauffeur van de SS commandant in Belluno ook optrad als spion voor de Amerikaanse missie en bij talloze gelegenheden waardevolle inlichting en waarschuwingen had gegeven voor komende overvallen, hem probeerde over te halen om samen met hem naar de partizanen te vluchten, weigerde hij dat omdat hij zich bewust was van het belang de diensten van een spion in het hoofdkwartier van de SS in Belluno te behouden. Zijn buitengewone heldendom in actie tegen de vijand, zijn regelmatige minachting voor eigen veiligheid en zijn onzelfzuchtige actie, vluchten te weigeren teneinde de missie waartoe hij behoorde te bevorderen terwijl hem verdere martelingen en wellicht de dood te wachten stonden, komen overeen met de beste tradities van de Amerikaanse strijdkrachten.

Headquarters, U.S. Army-Mediterranean Theater of Operations, General Orders No. 145
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto