TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cochrane, Andrew Rae

    Dienstnummer:
    88299
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
    Eenheid:
    No. 9 Commando, 2nd Special Service Brigade, Land Forces Adriatic (LFA), British Army
    Toegekend op:
    14 oktober 1949
    Aanbeveling:
    9 Commando fungeerde als voorhoede van de Britse troepen tijdens de herbezetting en bevrijding van Griekenland die in september 1944 begon. De eenheid landde het eerst op Kithera op op 5 september en trok door Griekenland tot de uiteindelijke bezetting van Saloniki op 5 november 1944. De datums van de meer belanrijke gebeurtenissen tijdens die opmars zijn als volgt:
    Eerste landing in Griekenland - Kithera - 15 september 44
    Landing op Poros - 1 oktober 44
    Landing in Piraieus en bezetting van Athene - 14 oktober 44
    Landing op Skiathos - 29 oktober 44
    Landing in en bezetting van Saloniki - 5 november 44
    In de periode waarin de eenheid door Griekenland trok waren de bestuurlijke problemen en moeilijkheden die moesten worden opgelost soms onoverkomelijk. Captain Cochrane was destijds officier van administratie van de eenheid en pakte alle problemen met opmerkelijke deskundigheid en gewetensvol aan. Het gevolg was dat de eenheid snel genoeg door Griekenland kon trekken naar Athene en Saloniki, op tijd om een uitbraak van een burgeroorlog te voorkomen.
    Waar mogelijk deed de eenheid al het mogelijke om de Griekse burgers te voeden, te kleden en hulp in het algemeen te bieden met wat de eenheid ter beschikking stond. Dat werd uiteindelijk aangevuld met voorraden van het Rode Kruis en Captain Cochrane was volledig verantwoordelijk voor de uitgifte, de toewijzing en de distributie van voorraden aan behoeftige Griekse burgers, ondanks de verantwoordelijkheden van zijn eigen eenheid en de eeuwige tegenwerking van de ELAS. Captain Cochrane deed veel aan het verzachten van de noden van burgers en hun wanhoop overal waar de eenheid was gestationneerd en het lijdt geen twijfel dat hij met zijn harde werk de Griekse bevolking in een kritieke periode een heleboel leed heeft bespaard.

    Bronnen

    Foto