TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bec, Nikodem

Dienstnummer:
V-3568
Nationaliteit:
Poolse (1918-1939, IIe Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Kapral (Korporaal)
Eenheid:
A Squadron, 2nd Polish Armoured Regiment, 10th Polish Armoured Cavalry Brigade, 1st Polish Armoured Division, Polish Armed Forces in the West
Toegekend op:
28 juni 1945
Aanbeveling:
Op maandag 16 april 1945 bij Brual in Duitsland, kaartreferentie 6801, tijdens een aanval door A Squadron op de Staffelmoorse heide, stuitte de eenheid waarvan Corporal Bec Nikodem een van de tankcommandanten was op sterke vijandelijke tegenstand. De tank van de leider van de eenheid werd door vijandelijk vuur geraakt en de bemanning ernstig gewond. Cpl Bec ging onder zwaar mitrailleur- en mortiervuur van korte afstand naar de uitgeschakelde tank, verleende eerste hulp aan de ernstig gewonden en bracht ze naar een veilige plek waar ze door de medische officier konden worden behandeld.
Hij ging toen naar zijn eigen tank terug en bleef in positie, vurend tot de rest van de eenheid het gevaarlijke punt was gepasseerd. Cpl Bec heeft voortdurend grote moed en totale minachting voor eigen veiligheid getoond.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto