TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lassota, Henryk

Geboortedatum:
1910
Nationaliteit:
Poolse (1918-1939, IIe Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Porucznik (1e Luitenant)
Eenheid:
15th Wilenski Rifle Battalion "Wilkow", 5th Wilno Rifle Brigade, 5th Kresowa Rifle Division, Polish II Corps, Polish Armed Forces in the West
Toegekend op:
3 augustus 1945
Aanbeveling:
Op 19 april 1945 toonde Lt Lassotta grote moed en intitiatief tijdens gevechten tegen een sterke verdediging langs de Gaiana. Tijdens de aanval werden de commandant van 2 Coy en de commandanten van de voorste pelotons gedood; lijn- en radioverbindingen werden verbroken en de aanval liep vast. Hij ging op eigen intiatief naar voren en onder vijandelijk artillerie- en mitrailleurvuur repareerde hij drie breuken in de leiding. Hij herstelde de verbinding met de bataljonscommandant en legde hem de situatie uit waarna hij het commando over een van de pelotons van 2 Coy op zich nam en de aanval voortzette. Hij was een van de eersten die de overkant van de Gaiana bereikte waar hij een vijandelijk weerstandsnest ontdekte. Hij maakte enkele gevangenen en vestigde een bruggenhoofd.
Door zijn moed en initiatief vormde hij een inspiratie voor zijn mannen en leverde een opmerkelijk aandeel aan het succes van de operatie.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto