TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Allardice, William Dallas

Dienstnummer:
2879652
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
1st Battalion London Scottish, Middle East Commando, Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
9 november 1944
Aanbeveling:
Allardice werd op 14 september 1942 bij Tobroek gevangen genomen en ten tijde van de wapenstilstand in ItaliŽ in Monturano (Kamp 70) gevangen gezet.
Toen op 26 september 1943 de Duitsers het kamp bezetten ontsnapte hij, gekleed in een Italiaans militair uniform. Geleidelijk aan bereikte hij Scarafano en daar wachtte hij op de komst van de Geallieerden. Op 14 juni 1944 meldde hij zich bij Britse troepen in Popoli.

Deze aanbeveling was er een uit een serie die vooraf werd gegaan door deze tekst:
1) Na de wapenstilstand in ItaliŽ verbood de Oudste Britse Officier krijgsgevangenen te ontsnappen en zette gewapende Britse wachtposten in ter ondersteuning van de Italiaanse bewakers. Hij verklaarde dat wanneer de Duitsers het kamp naderden de krijgsgevangenen het kamp uit zouden marcheren en zich verspreiden in groepen van 50 terwijl de Italianen de Duitsers tegenhielden.
Op 15 en 16 september deserteerden de Italiaanse bewakers en de situatie in het kamp werd wat chaotisch. Een aantal gevangenen ontsnapte omdat de Oudste Britse Officier hen had gezegd dat ontsnappen niet langer een halsmisdaad was maar de meerderheid bleef achter en ontsnapte later door uit treinen te springen die hen naar Duitsland vervoerden.
2) Ik beveel de volgende personen aan voor de genoemde onderscheidingen, korte bijzonderheden worden vermeld in de bijlagen bij hun namen.
Mentioned in Dispatches

Bronnen

Foto