TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nichols, Edward Malcolm

Dienstnummer:
B.60678
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Trooper (Soldaat)
Eenheid:
1 Canadian Armoured Corps Regiment, Royal Canadian Dragoons
Toegekend op:
11 augustus 1945
Aanbeveling:
Op 16 april 1945 werd de Sp Tp of 'B' Sqn., RCD’s uitgestuurd om de Nederlandse ondergrondse te helpen bij Anjum. De vijand, ongeveer 400 man sterk, had in 5 schepen het eiland Schiermonnikoog verlaten en probeerde bij Anjum aan land te komen. De Troop met Tpr Nichols kwam ter plaatse tijdens een zware beschieting door 4” marinegeschut op het eiland. Dit geschut legde een vuurgordijn op de kademuur en het dorp om de verdediging tijdens de landing te neutraliseren. Op hetzelfde moment werd de top van de dijk die uitzag op de pier, beschoten door vier 20mm luchtdoelkanonnen op de schepen. Tpr Nichols rende onder dat zware vuur de dijk op, bracht zijn Bren in stelling en begon op de landende vijand te vuren. Met zijn geconcentreerde vuur schakelde hij een 20mm kanon uit en doodde minstens 10 man van de ploeg Duitsers die was geland. Met zijn snelle en vastberaden actie bracht hij de vijand in verwarring en stopte hun aanval vanaf de pier. Hij stelde ook de rest van de Troop in staat andere posities op de dijk in te nemen om hem te helpen de aanval af te slaan.
De moed van Tpr Nichols, zijn vastberadenheid en initiatief waren een voorbeeld voor de rest van het squadron en stelde het in staat zich op te stellen om de vijand te bestrijden zodat als gevolg van het geconcentreerde vuur van het squadron de grote ploeg vijanden rechtsomkeerd maakte. Zou de vijand in grote getale een geslaagde landing hebben gemaakt dan zou het hele squadron en de sectie van het regiment in dat gebied benadeeld worden.
Het is grotendeels aan de dappere actie van Tpr Nichols te danken dat B Sqn RCD zijn taak kon voltooien.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto