TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Conway, Lewis John

Dienstnummer:
D.1548
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
1 Canadian Armoured Corps Regiment, Royal Canadian Dragoons
Toegekend op:
11 augustus 1945
Aanbeveling:
Op 12 april 1945 werd de 1st Tp 'B' Sqn RCD ondersteuned door de 4th Tp 'B' Sqn uitgestuurd om de bossen in de omgeving van Hoornhorst te verkennen. Toen de Troop bij het kruispunt bij kaartreferentie 983334 aankwam, kwam die onder zwaar mitrailleurvuur bij kaartreferentie 982334. De 1st Troop reed, hevig vurend, direct naar het bos en met hun vuur dwongen ze de vijand zich te verspreiden en men zag ongeveer een tiental mannen uit hun loopgraaf vluchten die probeerden naar het noordwesten te ontsnappen.
Cpl Conway stapte uit en met een Sten gun rende hij het bos in en verjoeg 13 vijanden uit hun loopgraaf. Hij zette toen de achtervolging in van de vijanden die naar het noordwesten renden. Hoewel hij niet langer binnen bereik van het geschut van de pantserwagens was, haalde hij een groep van 10 man in en dwong hen zich over te geven. Daarbij lag hij onder vuur van een lichte mitrailleur ten noorden van zijn positie. Zo gauw hij zijn gevangenen naar de pantserwagens had teruggebracht, rende hij terug naar zijn sectie, pakte een geweer en knielend in het open terrein opende hij het vuur op de vijandelijke lichte mitrailleur.
Zijn geweervuur was zo nauwkeurig dat de mitrailleur het vuren staakte. Nadat hij de positie ervan had doorgegeven aan zijn Troop leider werd de mitrailleur onder vuur genomen door het 37mm kanon van een van de pantserwagens, door een voltreffer uitgeschakeld en waardoor de bemanning van drie man werd gedood. Ongeveer om die tijd werd hij aan zijn heup gewond door een groot stuk beton dat naast hem was geraakt maar hij bleef vuren tot zijn magazijn leeg was en de rest van zijn Troop zijn taak had volbracht.
De grote moed van deze N.C.O., zijn initiatief, energie inspirerend voorbeeld waren van het hoogste niveau en door zijn dapperheid en snelle actie werd de taak van zijn squadron die dag sterk verlicht.
Zijn optreden tegenover de vijand was een inspiratie voor zijn Troop en kwam overeen met de beste tradities van zijn regiment.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto