TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hewitt, Richard Gregory

Geboortedatum:
30 januari 1914
Dienstnummer:
64593
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Carriere:
Educated at Sandhurst RMC
31 January, 1935: 2nd Lieutenant The East Yorkshire Regiment
31 January 1938: Lieutenant
3 September 1939: Acting Captain
3 December 1939: Acting Major
3 July 1942 Captain (war sub) and Temporary Major
31 January 1943: Captain
25 March, 1945: acting Lieutenant-Colonel
10 August, 1945: Major (war sub) and Temporary Lieutenant-Colonel
31 January 1948: Major Prince of Wales's Own Regiment
27 November 1958: retired on retired pay

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
1st Battalion Green Howards, 15th Infantry Brigade, 5th Infantry Division, British Army
Toegekend op:
21 september 1944
Aanbeveling:
Bij de uitbraak uit het bruggenhoofd bij Anzio op 23 mei 1944, lanceerde 1 Green Howards een aanval op de linker kustsector van de vijand. Major Hewitt voerde het bevel over D Company. Deze compagnie vormde de speerpunt van de aanval en had de moeilijke taak gekregen de eerste oversteek over de Moletta te maken gevolgd door een aanval over onbekende mijnenvelden naar het doel. De aanval was een succes en er werden 27 man gevangen genomen maar de compagnie bereikte haar doel met nog maar 30 % van de oorspronkelijke sterkte. Gedurende de dag lag de positie van D Company voortdurend onder vuur van artillerie en mitrailleurs vanaf de rechterflank en ondanks de aanvoer van versterkingen bleven de verliezen hoog. Om 20:00 uur lanceerde de vijand een zware tegenaanval die doordrong tot in de voorste compagnie en door de grote overmacht werd D compagnie omsingeld.
Wetend dat zijn orders luidden: ten koste van alles standhouden, verzamelde Major Hewitt de restanten van zijn compagnie die nu bestond uit eenheden van de voorste compagnie, een sectie van 2 Northamptons en een peloton van 7 Cheshires en hij slaagde erin de vijand terug te dringen tot 100 meter voor D compagnie; hij bleef gedurende de nacht vuren met mitrailleurs en handgranaten gooien.
Toen tenslotte bevel werd gegeven zijn compagnie over de Moletta terug te trekken splitste Major Hewitt zijn troepen in groepjes en slaagde er bij daglicht in ongeveer 70 man over de rivier terug te trekken binnen nog geen 25 meter van een vijandelijk mitrailleurnest. Door het gooien van elke hand- en rookgranaat die ze hadden bereikte de eenheid de zuidelijke oever, dicht op de hielen gezeten door de vijand, met verlies van slechts vijf gewonden die alsnog werden afgevoerd.
Gedurende de hele actie toonde Major Hewitt opmerkelijk leiderschap en vindingrijkheid en het was te danken aan zijn voortdurende aanmoedigingen op momenten dat de situatie het ernstigst was dat zijn sterk uitgedunde eenheid erin slaagde stand te houden tegen een oppermachtige groep Duitse paratroepers en ze zelfs te verdrijven.

Aanbeveling opgsteld door Lt-Col M.J. Perreau CO 1st Green Howards op 14 juni 1944.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto