TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Hawk, John Druse "Bud"

Geboortedatum:
30 mei 1924 (San Fransisco/California, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
4 november 2013
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Na de oorlog studderde hij af aan de Universiteit van Washington en streek neer in Bremerton waar hij leraar en directeur was aan een lagere school.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Company E, 359th Infantry Regiment, 90th Infantry Division "Tough 'Ombres", U.S. Army
Toegekend op:
13 juli 1945
"Hij bemande een lichte mitrailleur op 20 augustus 1944 bij Chambois, Frankrijk, een steutelpositie in de omsingeling die de Zak van Falaise vormde. Tijdens een vijandelijke tegenaanval werd zijn positie bedreigd door een sterke groep tanks en infanterie. Zijn vuur dwong de infanterie tot terugtrekken maar een artilleriegranaat schakelde zijn wapen uit en verwondde hem aan zijn rechterdij. Hij bemachtigde een bazooka en hij en een andere man beslopen de tanks en dwongen die zich terug te trekken in een bebost gebied. In de pauze die daarop volgde hergroepeerde Sgt. Hawk twee mitrailleursecties en leidde onder intens vijandelijk vuur het samenstellen van een werkend wapen uit twee beschadigde. Toen er nog een vijandelijke aanval werd ingezet, was hij gedwongen zich terug te trekken onder de druk van de voorste tanks. Twee van onze tankjagers werden opgeroepen. Hun vuur sorteerde geen effect vanwege het terrein en Sgt. Hawk klom ondanks zijn verwonding, moedig naar een ongedekte positie op de heuvel vanwaar hij, niet gestoord door de salvo's van de vijand, als menselijk mikpunt voor de jagers diende. Zich realiserend dat zijn geschreeuwde aanwijzingen niet boven het lawaai van de strijd uitkwamen, rende hij onder een hagel van kogels en scherven terug naar de jagers om het bereik te corrigeren. Hij keerde terug naar zijn ongedekte positie, de actie herhalend totdat twee van de tanks waren uitgeschakeld en een derde verdreven. Nog steeds onder groot gevaar bleef hij het vuur van de jagers op de positie van de Duitses in het bos leiden totdat de vijand eruit kwam en zich overgaf. Sgt. Hawk's onbevreesde en moedige actie, zelfs waar hij leed aan een pijnlijke wond, was in hoge mate verantwoordelijk voor het verhinderen van twee pogingen van de vijand uit de Zak van Falaise te ontsnappen en voor het maken van meer dan 500 gevangenen."
Medal of Honor - Army (MoH)

Bronnen

Foto