TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Turner, Albert Norman "Tom"

Geboortedatum:
15 augustus 1923 (Croydon/Surrey, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
18 april 1989 (Caterham/Surrey, Verenigd Koninkrijk)
Dienstnummer:
14254534
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Sapper in de 59 Mechanical Equipment Section Royal Engineers.

bergen2
Tom en een ander lid van zijn eenheid bij massagraf nr. 11 in concentratiekamp Bergen-Belsen.
unit2
Bulldozerpersoneel en machinisten van 59 Mechanical equipment R.E. met hun gewonnen vlag. De dozer is een "Allis-Chalmers HD-10". De foto is eind mei 1945 genomen in Diepholz, Duitsland. Op deze foto zit Tom in het midden op de tweede rij van rechts.
dozer3

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sapper (Sappeur)
Eenheid:
59 Mechanical Equipment Company, Second Army, British Army
Toegekend op:
27 juli 1945
Aanbeveling:
Genist Turner was machinist van een gepantserde bulldozer die op D-Day met de aanvalsgolf op het strand in Normandië aan land kwam. Direct na de landing ging Turner aan het werk om openingen door de obstakels te maken zodat de volgende golf aan land kon komen. Het merendeel van de obstakels was voorzien van mijnen en booby traps maar hij liet zich daardoor niet afschrikken en hij ging de hele dag door met dit gevaarlijke werk; hij bracht mijnen tot ontploffing in zijn nabije omgeving maar raakte niet gewond. Zijn deskundigheid en vastberadenheid bij de uitvoering van zijn taak was een inspiratie voor iedereen die met hem werkte.
Nadat hij in de donkere avond van D-Day zijn machine had gestald werd een Rhino (soort landingsboot) geladen met voertuigen en manschappen door een anti-personeelbom getroffen en vloog onmiddellijk in brand terwijl hij probeerde aan land te komen. Zonder aarzeling ging Turner het water in tussen de obstakels met mijnen en geholpen door twee andere genisten slaagde hij erin het gewonde personeel te redden dat van de brandende Rhino in zee was gesprongen.
De volgende dag, toen hij geulen opvulde voor de kust bracht hij een Tellermijn naar boven die ontplofte en hem tijdelijk verblindde met zand. Na behandeling ging hij de volgende dag gewoon weer aan het werk.
Tijdens diverse operaties na de landing en uiteindelijk tijdens Operatie Plunder bestuurde hij gepantserde bulldozers op de verst vooruit geschoven lokaties, vaak onder vuur en door mijnenvelden en hij heeft zijn taken zonder uitzondering met dezelfde wil en vastberadenheid uitgevoerd met volledige minachting voor eigen veiligheid.
Military Medal (MM)

Bronnen

  • Foto 1: Alan Turner
  • - Alan Turner (zoon)

Foto