TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Green, Sydney Walter John

Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Leading Aircraftman
Eenheid:
No. 18 (Polish) Operational Training Unit, Royal Air Force
Toegekend op:
30 januari 1942
Aanbeveling:
Op een avond in september 1941 stortte om 21:50 een vliegtuig neer op een vliegveld en vloog onmiddellijk in brand. Leading Aircraftman Green kwam ter plaatse, negeerde de intense hitte, de exploderende munitie en zuurstofflessen en hielp bij het bevrijden van de opgesloten staartschutter; dit werd bereikt door het perspex van de koepel met blote handen in te slaan en de mitrailleurs van hun affuiten te trekken. Met volledige minachting voor eigen veiligheid en met verbrande handen, werkte Leading Aircraft Man Green heldhaftig door tot de schutter was gered. Hij stelde een fraai voorbeeld.

Voor dezelfde actie toegekend aan Leading Aircraftman Wieliczko ter erkenning van zijn moed bij een poging de Poolse bemanning uit een brandende Wellington van 18 (Polish) OTU te redden die op 29 september 1941 op Bitteswell neerstortte waarbij de hele bemanning, behal;ve de staartschutter, om het leven kwam.
George Medal

Bronnen

Foto