TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lyon, Robert "Gilbert Calvert"

Geboortedatum:
14 januari 1897 (Parijs, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
20 oktober 1986 (Saint-Mandé/Val-de-Marne, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Captain (Waarnemend Kapitein)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
21 juni 1945
Aanbeveling:
Deze officier begon zijn werk bij het Franse verzet in 1940 en verleende onbetaalbare diensten aan een door de Britten gecontroleerde organisatie in zuid Frankrijk. Hij werd in oktober 1941 gearresteerd en na diverse maanden gevangenschap ontsnapte hij via Spanje naar Engeland. Hij meldde zich oim vrijwillig naar Frankrijk terug te keren om een nieuw netwerk in het gebied rond Lyon op te zetten en na een trainingsperiode landde hij per vliegtuig in Frankrijk.
In die tijd was Lyon overspoeld met Duitsers en milities en hoewel hij gedurende enige tijd na zijn aankomst geen radio contact had zette hij een klein maar efficiënt netwerk op en vormde sabotage teams voor acties tegen de hem toegewezen doelen op D-Day. Kort voor de invasie werd hij gearresteerd maar hij ontsnapte zes weken later door uit de trein te springen waarmee hij naar Duitsland werd vervoerd. Hij voegde zich onmiddellijk weer bij zijn groepen die tijdens zijn afwezigheid op D-Day hun spoor- en telefoonverbindingen met succes hadden aangevallen.
Calvert vormde toen een Maquis groep bij Roanne, pleegde aanvallen op Duitse wegtransporten en zette een waardevol inlichtingennetwerk op.
Wegens zijn lange en dappere dienst bij de verzetsbweging en zijn moed en vasthoudendheid onder moeilijke omstandigheden wordt geadviseerd hem te benoemen tot lid in de Orde van het British Empire (Military Division).
Getekend door Major-general Colin Gubbins
15.9.45
Member of the Order of the British Empire (MBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commandant - Chef de mission 2e classe
Toegekend op:
14 januari 1948
Chevalier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
28 september 1957
Officier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1957
Médaille de la Résistance Française

Bronnen

Foto