Woonde in Boxtel in een pension. Zoon (zesde van acht kinderen) van Jacobus Joseph van Aken (18 maart 1878 Terheijden – 31 januari 1942 Zevenbergen) (1*) en Adriana Barbera de Rond (4 december 1879 Hoeven – 3 mei 1953 Breda). Ongehuwd. Ambtenaar Centrale Crisis Controledienst (CCD). Lid van verzet. Van de bewegingsvrijheid die zijn werk hem bood, maakte Hein van Aken sinds begin 1944 gebruik door als koerier voor het verzet op te treden. Zijn koerierswerkzaamheden duurden echter maar zeer kort. Op 10 september 1944 wilde hij voor het verzet bestemde brieven naar Eindhoven brengen. Hij werd echter door de Duitsers bij de brug van Son aangehouden. In Mariënhof in Vught werd hij gevangen gezet en onder zware mishandeling door de Duitsers verhoord. De site Brabantse Gesneuvelden schrijft dat vrijwel zeker kan worden aangenomen dat hij op de fusilladeplaats, dat even buiten het al ontruimde concentratiekamp was gesitueerd, is geëxecuteerd. Erkend wordt dat op dit punt definitief bewijs ontbreekt.
De site geeft als begraafplaats aan: 'Asputten van het kamp'. Dat is evenwel twijfelachtig. Op de avond van 16 september 1944 zijn vier verzetsmensen staande in het schijnsel van autokoplampen gefusilleerd. De stoffelijke overschotten werden op de fusilladeplaats begraven en pas in maart 1946 geborgen. Dat wijst erop dat de Duitsers niet meer beschikten (of: konden beschikken) over het crematorium van het kamp. Er is een heel reële mogelijkheid dat ook Van Aken is begraven en dat diens veldgraf nimmer is ontdekt.
(1*) Van Aken sr. trad in 1919 aan als wethouder van Zevenbergen. Zes jaar later werd hij burgemeester van diezelfde gemeente. Dat ambt bekleedde hij tot 31 januari 1942, toen hij plotseling aan een hartverlamming overleed.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!