TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hinderink, Jacob Roelof "Jaap"

Geboortedatum:
8 november 1923 (Assen, Nederland)
Overlijdensdatum:
16 februari 2020
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Jaap Hinderink vertrok op 17 jarige leeftijd met twee vrienden vanuit bezet Nederland. Uiteindelijk gelukt het hem om via Spanje de Verenigde Staten te bereiken. Hier vandaan trok hij naar Canada en meldde zich daar als vrijwilliger voor militaire dienst bij het Nederlandse leger. In 1943 werd hij opgeleid tot parachutist en werd op 29 augustus 1944 boven bezet Nederland gedropt bij Voorthuizen in opdracht van SOE. Hierna trok hij naar Twente om daar te helpen het verzet te organiseren. Opererend onder de codenaam HUNTING, werkte Jaap Hinderink onder de schuilnamen "CHRIS", "HARRY" en "MULDERS".

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Dienstplichtig Sergeant
Toegekend op:
26 juli 1943
Voordracht:
"Wegens beleidvol voorbereiden en uitvoeren van een plan tot ontsnapping uit bezet Nederland, waarna, na vele moeilijkheden te hebben ondervonden, Engeland werd bereikt."

Koninklijk Besluit Nr. 2.
Kruis van Verdienste (KV)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Res. 2e luitenant voor algemene dienst
Eenheid:
N Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
29 maart 1946
Bronzen Leeuw (BL)
Voordracht:
"Bij de uitvoering van zeer belangrijke opdrachten in bezet Nederlandsch gebied, zich onderscheiden door bijzonder moedige en voortvarend optreden. Daarbij herhaaldelijk blijk gegeven van groot doorzettingsvermogen en initiatief en alle gevaren ten spijt, zich steeds met grote zelfopoffering gewijd aan het dienen van de Nederlandsche zaak."

Koninklijk Besluit No. 50.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
28 augustus 1951
Toegekend met gesp "OORLOGSVLUCHTEN 1940-1945".
Oorlogsherinneringskruis (OHK)

Bronnen

Foto