TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stonehouse, Brian Julian Warry

Geboortedatum:
29 augustus 1918 (Torquay/Devon, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
2 december 1998 (Londen, Verenigd Koninkrijk)
Dienstnummer:
230136
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Deze officier werd in juni 1942 boven Frankrijk afgeworpen als radiotelegrafist voor een belangrijk netwerk in Lyon. Vier maanden lang onderhield hij onder het grootste gevaar het radiocontact voor dit netwerk en maakte de levering mogelijk van wapens en uitrusting voor de plaatselijke verzetsbewegingen. Het hoofd en enkele leden van de groep werden twee maanden na zijn aankomst gearresteerd maar hij ging niettemin door in samenwerking met een andere officier ondanks het feit dat hij bekend was bij de Gestapo. Bij diverse gelegenheden ontsnapte hij maar net aan arrestatie en was gedwongen zich voortdurend te verplaatsten om niet door de Duitsers uitgepeild te worden.
Lt Stonehouse werd uiteindelijk half oktober door de Gestapo gearresteerd en hij verbleef 2,5 jaar in diverse concentratiekmapen in Frankrijk en Duitsland. Hij weerstond de wrede behandeling die hij onderging met moed en vasthoudendheid. Hij werd in mei 1945 in Dachau bevrijd en naar Engeland overgevlogen.
Wegens zijn moed bij de uitvoering van de gevaarlijke taak als clandestien radiotelegrafist in Frankrijk wordt geadviseerd hem te benoemen tot Lid in de Orde van het Britse Rijk (MBE)
Getekend: Major-General Colin Gubbins. 20.7.45.
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto