TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Starr, George Reginald "Hilaire"

    Geboortedatum:
    1904
    Overlijdensdatum:
    1980
    Dienstnummer:
    241286
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
    Eenheid:
    F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
    Toegekend op:
    21 februari 1946
    Aanbeveling:
    Captain Starr werd in november 1942 op de zuidkust van Frankrijk aan land gezet om contact te maken met een verzetsgroep die door arrestaties volkomen uit elkaar was gevallen.
    Na tien maanden was hij erin geslaagd, onder extreme moeilijkheden een zeer sterke organisatie op te bouwen. Ondanks grote activiteit van de Gestapo in zijn gebied hield hij zijn organisatie bijeeen en breidde die zelfs uit.
    Onlangs deed de Gestapo weer een vastberaden poging in zijn organisatie te infiltreren. Captain Starr toonde opmerkelijk leiderschap van het hoogste niveau en daardoor bleven de belangrijkste elementen van zijn organisatie intact.
    Ondanks de zeer ongewone gevaren en moeilijkheden waar hij mee te maken had, was Captain Starr verantwoordelijk voor de volgende recente sabotage acties:
    1. In juli 1943, de vernietiging van 28 wagons met kleine wapens en munitie tussen Pau en Dax.
    2. In juli 1943 de volledige verwoesting van de kruitfabriek bij Bergerac, samen met 20 wagonladingen schietkatoen.
    3. In juli 1943 de vernietiging van 84 tankwagens met vliegtuigbrandstof bij Riscle (Gers.)
    4. In augustus 1943 de vernieling van een Duitse munitietrein.
    Military Cross (MC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
    Eenheid:
    F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
    Toegekend op:
    21 juni 1945
    Distinguished Service Order (DSO)
    Aanbeveling:
    Deze officier werd eind 1942 boven Frankrijk afgeworpen en bleef daar tot de bevrijding. In die tijd zette hij een van de grootste en zeker een van de meest waterdichte netwerken in Frankrijk op: het werd nooit door de Gestapo geïnfiltreerd.
    Starr regelde niet minder dan 140 geslaagde droppings. De uitmuntende ontvangst en zijn groep werden door de R.A.F. zeer gewaardeerd: die waardering werd alleen maar groter toen hij regelde dat een buitgemaakt Duits toestel naar Engeland kon worden overgevlogen.
    Door deze activiteiten werd zijn organisatie een ernstige bedreiging voor de vijand in het zuidwesten van Frankrijk omdat hij in staat was de F.F.I. op grote schaal te bewapenen en uit te rusten.
    Voorbeelden van de activiteiten van deze officier sinds de toekenning van zijn Military Cross in 1943 zijn:
    1. In augustus 1943 48 wagons met munitie en 84 tankwagens met vliegtuigbrandstof vernietigd.
    2. In de eerste maaanden van 1944 meer dan 100 locomotieven gesaboteerd.
    3. In maart 1944 de kruitfabriek in Toulouse een maand stilgelegd.
    4. 28 keer een spoorlijn opgeblazen.
    Tegen D-Day voerde Starr het bevel over 5.000 getrainde mannen en op bevel van Londen werden spoorlijnen opgeblazen en telefoon- en telegraafkabels vernield.
    Deze officier vormde vervolgens guerilla groepen en leidde die persoonlijk in acties toen een groep van 500 leden van de F.F.I. door 2.000 SS'ers werd aangevallen. Bij deze actie trok deze groep zich al strijdend terug en veroorzaakte 437 gewonden bij de vijand. Een maand later deed hij met een groep van 1.200 man onder zijn bevel een aanval op een Duitse colonne van 1.000 man, lokte ze in een hinderlaag en veroorzaakte ongeveer 150 gewonden. Er werden vijandelijke vliegtuigen gestuurd om hun troepen uit hun positie te bevrijden.
    Daarnaast vonden er onder commando van Starr talloze acties plaats variërend van grootschalige aanvallen op steden tot guerilla acties. Tegen 14 juni hadden Starr's groepen de volledige controle over de steden Condom, Nogaro, Eauze en Castel Jaloux. Deze acties veroorzaakten niet alleen hoge verliezen onder de Duitse troepen in het gebied maar hinderden hun bewegingen ook aanzienlijk. Dit in combinatie met sabotage op grote schaal bleek een vitale factor bij het bevriezen van mogelijke vijandelijke reserves om het Geallieerde bruggenhoofd aan te vallen en voorkwam later dat veel troepen zich naar Duitsland terugtrokken.
    Starr was een onvermoeibaar en briljant leider, hij boezemde respect en waardering in bij zijn troepen en geconfronteerd met ingewikkelde politieke geschillen, overwon hij vooroordelen en leverde uitmuntend verzet.
    Er wordt geadviseerd, deze officier voor te dragen als Lid van de Distinguished Service Order.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
    Toegekend op:
    18 juli 1947
    "Lieutenant-Colonel GEORGE R. STARR, General List, British Army, wegens moed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand in bezet gebied tussen oktober 1942 tot oktober 1944. Hij werd naar Frankrijk gestuurd met als taak verspreide verzetsgroepen te reorganisren, Hij toonde opmerkelijke moed en vaardigheid bij de voltooiing van de enorme taak, het uitrusten en trainen van een effectieve strijdmacht in de departementen Tarn, Tarn-et-Garonnen, Lot, Lot-et-Garonne, Haute Garonne en Gers. Hij was direct verantwoordelijk voor het opzetten van een ontsnappingsroute via de Frans-Spaanse grens waarlangs hij vele Amerikaanse en Britse vliegers naar Engeland stuurde. Lt-col Starr werkte nauw smen met Amerikanen die naar zijn netwerk werden gestuurd en leverde alle steun en leiding, nodig voor het voltooien van hun missies.
    Met zijn moedige acties leverde hij een onschatbare bijdrage aan de Geallieerde zaak."
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Toegekend op:
    1945
    Chevalier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur

    Bronnen

    Foto