TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Boiteux, Robert René "Nicolas" "Firmin"

Geboortedatum:
22 februari 1907 (Londen, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
mei 1992
Dienstnummer:
216157
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Voor WO 2 woonde Robert Boiteux in Frankrijk, Kenia en Engeland als kapper, schatgraver en bokser.
Aangeworven en getraind door het S.O.E. werd hij twee keer boven Frankrijk afgeworepen (Lyon en Marseilles) Na de bevrijding van Frankrijk werkte hij bij Force 136, Special Operations Executive in Ceylon, Burma en op Sumatra, in Nederlands Oost-Indië en tenslotte als officier bij de Geallieerde Controle Commissie in Duitsland waar hij de leiding had over een vluchtelingenkamp.
In 1961 trouwde hij met een Joegoslavische vrouw waarmee hij naar Australië emigreerde.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 juni 1944
Aanbeveling:
Deze officier landde in mei 1942 per parachute in Frankrijk met instructies om een verzetsbweging rond Lyon op te zetten.
In zes maanden tijd vormde hij een netwerk dat maar liefst 20 maal materiaal ontving en met succes uitrusting, voertuigen, fabrieken en andere door vijanden bezette gebieden aanviel.
Deze activiteiten in combinatie met het feit dat hij in Frankrijk landde in het zicht van een politiebureau waarbij zijn metgezel gevangen werd genomen, veroorzaakte grote activiteit bij de Gestapo met als gevolg dat er een grote politiemacht in Lyon aankwam dat vervolgens huis voor huis werd doorzocht.
Voorgedragen voor toekenning van een MBE.
Member of the Order of the British Empire (MBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
21 juni 1945
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Deze officier werd begin maart 1944 voor de tweede maal in Frankrijk gedropt om rond Marseille verzetsbewegingen op te zetten, eerst voor sabotage en later voor guerilla acties.
Bij aankomst ontdekte hij dat de groep, waarmee hij contact moest maken, was opgerold en hij moest dus van voren af aan beginnen. Ondanks de moeilijke terreinomstandigheden, zonder dekking van de Maquis om voorraden uit de lucht te ontvangen, slaagde deze officier er door zijn initiatief vasthoudendheid en moed in, verzetsgroepen te vormen die hij vervolgens met opmerkelijk succes aanvoerde.
Om veilige levering van goederen door de lucht te verzekeren tijdens de periode van werving, training en uitrusting, voerde Boiteux de ontvangstcomitees zelf aan waarbij hij voortdurend het risico liep door de vijand te worden aangevallen omdat deze drop zones dicht bij Duitse waarnemingsposten lagen.
Midden juni vielen er elf gewonden tijdens een vijandelijke aanval; Boiteux zelf raakte zwaar gewond aan een arm en een been. Na zijn herstel nam hij zijn taak, het opzetten van verzetsgroepen aan de Rivièra weer op, een onderneming die bijzonder riskant was vanwege toegenomen bewaking omdat voor een aanval werd gevreesd.
Op D-Day voerde hij al zijn toegewezen taken uit, hij blies met succes spoorlijnen, wegen en verbindingen op. Vervolgens speelde hij een belangrijke rol in de straatgevechten in Marseille waar hij de aanval op de Préfecture leidde.
In recognition of the high qualities of this officer, whose largely unaided efforts contributed greatly to the success of resistance action, it is recommended that he be awarded a Military Cross."
Als erkenning van de grote kwaliteiten van deze officier wiens inspannnigen, grotendeels zonder hulp, aanzienlijk hebben bijgedragen aan het succes van de verzetsacties wordt geadviseerd hem voor te dragen voor een Military Cross.
Getekend door Major-General Colin Gubbins 24.3.45
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
1946
Chevalier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur

Bronnen

Foto