TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cohen, Gaston Armand

Geboortedatum:
10 oktober 1918 (Londen, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
4 mei 2007 (Frankrijk)
Dienstnummer:
248366
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

In het begin van de oorlog diende Gaston Cohen bij een batterij zware luchtafweer in Southampton. Omdat hij tweetalig was, zijn moeder was Française, werd hij aangeworven en getraind door het S.O.E. Hij werd twee keer als radiotelegrafist boven Frankrijk afgeworpen. De eerste keer voor het Jugglar netwerk ten oosten van Parijs en de tweede keer voor het Gardener netwerk bij Marseille waar hij de radioman van Robert Boiteux was.
Na zijn terugkeer werd hij radio instructeur van de Jedburghteams die betrokken waren bij operaties tegen de Japanners.
Na de oorlog veranderde hij zijn naam in Collin en werkte vele jaren als adviseur in Frankrijk en Algerije.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
21 juni 1945
Aanbeveling:
Deze officier werd begin maart 1944 in het gebied rond Marseille gedropt als radio telegrafist. Hij was net uit Frankrijk ontsnapt maar meldde zich weer vrijwillig in de wetenschap dat hij door de Gestapo werd gezocht in verband met zijn eerdere activiteiten.
Ondanks het gevaar van verplaatsing met zijn radio om ontdekking te voorkomen slaagde hij erin de radioverbinding gedurende de hele missie in stand te houden.
Naast zijn rol als radiotelegrafist speelde hij een actieve rol bij de bevrijding van Marseille en onderscheidde zich in het bijzonder toen hij radioverbinding maakte bij Hotel Splendide in het centrum van de stad. Hiertoe moest hij de Cannebière oversteken onder mortiervuur vanuit station St. Charles.
Wegens zijn moed bij zijn terugkeer naar Frankrijk onder zulke moeilijke omstandigheden, zijn vasthoudendheid bij het in stand houden van het radio contact en voor zijn dapperheid in de laatste fase van activiteiten in Marseille wordt geadviseerd aan deze officier het Military Cross toe te kennen.
Getekend door Major-General Colin Gubbins, 4.4.45.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
1946
Chevalier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur
Aanbeveling:
Britse officier van grote waarde. Toegevoegd aan de organisatie heeft hij bewezen moedig en koelbloedig te zijn, als radio officier moedig en geestig in zijn berichten. Onder moeilijke omstandigheden garandeerde hij voortdurend radio contact voor droppings. In de periode van opstand tussen 15 en 29 augustus vocht hij naast zijn Franse kameraden, oogstte hun bewondering en droeg aanzienlijk bij aan de successen van de door de Maquis uitgevoerde acties.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Wegens verdiensten in Frankrijk in 1943 en nogmaal in 1944 waaronder operaties die hebben geleid tot de bevrijding van Marseilles.

Met Zilveren Ster.
Croix de Guerre (1939-1945)

Bronnen

Foto