TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Sheppard, Robert Marcelin "Patrice"

Geboortedatum:
1 maart 1922 (…pinay-sur-Seine/őle-de-France, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
18 september 2002
Dienstnummer:
230992
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Bob Sheppard groeide op in Frankrijk. Na de val werden Engelse inwoners door de Gestapo geÔnterneerd, maar Sheppard besloot te ontsnappen en zich bij zijn familie in Engeland te voegen. Na een lange en vermoeiende reis slaagde hij hierin. In Engeland meldde hij zich bij het S.O.E.
Voor zijn eerste missie werd hij gedropt als wapeninstructeur, samen met Robert Boiteux.
Toen hij na zijn arrestatie door de Gestapo ontsnapte ging hij in het gebied rond St Etienne aan het werk. Nadat Londen hem had opgedragen naar Engeland terug te keren werd hij op weg naar de PyreneŽn door zijn gids verraden.
Nadat hij gevangen was gezet in Fresnes waar hij wreed werd verhoord, verbleef hij in kampen als Neue Bremm, Mauthausen, Natzweiler-Struthof en uiteindelijk Dachau waar hij op 29 april 1945 door de Amerikanen werd bevrijd.
Na de oorlog was hij sterk betrokken bij commissies van concentratiekampen

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Deze officier werd op 1 juni 1942 boven Frankrijk gedropt als helper en wapeninstructeur voor een netwerk rond Lyon. Hij werd een paar kilometer buiten het landingsgebied afgeworpen en landde op het dak van een politiebureau.
Het bureau werd omsingeld, hij werd gearresteerd en gevangen gezet in Lyon. Hij werd vervolgens door de Gestapo verhoord en gedroeg zich opmerkelijk moedig en met veel tegenwoordigheid van geest.
Hij ontsnapte in februari 1943 uit de gevangenis en slaagde erin zich een weg naar de Spaanse grens te vechten. Hij werd echter achtervolgd door een grote groep Gestapo agenten en werd vlak bij de grens weer opgepakt en naar de gevangenis in Fresnes overgebracht waar hij grote ontberingen onderging die hij met veel kracht en uithoudingsvermogen doorstond. Hij werd later naar Duitsland gedeporteerd waar hij een jaar in diverse kampen verbleef waaronder Dachau waar hij begin mei 1945 werd bevrijd.
Hoewel deze officier niet in staat was de missie uit te voeren waarvoor hij naar Frankrijk was gekomen toonde hij opmerkelijk doorzettingsvermoegen, persoonlijke moed en vindingrijkheid in gevangenschap.
Een Mention in Despatches wordt dringend geadviseerd.
Signed by Major-General Colin Gubbins 3.8.45
Mentioned in Despatches

Bronnen

Foto