Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Aubin, Raymond

Geboortedatum:
1909
Overlijdensdatum:
1991
Dienstnummer:
325858
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Captain (Waarnemend Kapitein)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
30 augustus 1945
Aanbeveling:
Deze officier begopn in 1940 bij het France verzet en leverde in zijn hoedanigheid van inspecteur van politie onschatbare diensten door leden van het verzet door controles te helpen en hen op de hoogte te houden van de activiteiten van de Gestapo. Aubin werd uiteindelijk door een collaborateur verraden. Hij ontsnapte naar Engeland en ondanks het feit dat hij bekend was bij de Gestapo meldde hij zich vrijwillig om als agent naar Frankrijk terug te gaan.
Begin juli 1944 werd hij in Frankrijk afgezet om een netwerk in de Jura te reorganiseren en het te leiden; de organisator en de radiotelegrafist ervan waren gearresteerd. Hij pakte de draad van dit netwerk met succes weer op en regelde een aantal geslaagde droppingen om de diverse groepen van wapens te voorzien..
In samenwerking met plaatselijke ondergrondse leiders organiseerde hij op grote schaal sabotage en guerilla activiteiten in het departement Jura. Hij speelde zelf een belangrijke en dappere rol bij diverse guerilla acties, in het bijzonder die welke leidde tot de verovering van Lons-le-Saunier op 26 augustus waarbij minstens 75 Duitsers werden gedood en 20 gevangen werden genomen en een grote hoeveelheid wapens en uitrusting werd buitgemaakt.
Ondanks de weinige tijd die hij had, slaagde hij er door zijn opmerkelijke energie en ijver in een belangrijk netwerk op een belangrijk moment nieuw leven in te blazen dat in dat gebied een waardevolle bijdrage leverde aan het succes van de verzetsbeweging.
Er wordt aanbevolen aan deze officier het Military Cross toe te kennen.
Military Cross (MC)

Bronnen