TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Diacono, Henry Louis Antoine "Blaise"

Geboortedatum:
20 juni 1923 (Algiers/Algerije)
Overlijdensdatum:
1 maart 2010
Dienstnummer:
301095
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Henry Diacono was van Maltese afkomst maar geboren in Algiers. Hij volgde zijn opleiding aan de Notre Dame de l'Afrique en aan de École Superieure de Commerce d'Alger. Hij kwam in 1942 in Engeland aan en kwam in dienst bij het 17 Bn Royal Fusiliers.
Nadat hij door het S.O.E. was gerecruteerd werd hij radiotelegrafist bij de Franse sectie. Hij werd in februari 1944 boven bezet Frankrijk afgeworpen en werkte voor de netwerken Armand en Spritualists. Hij onderhield acht maanden lang het contact met Londen.
Na de oorlog werd hij scheepsagent in Algiers. In 1952 vond hij werk bij een importeur van vloerkleden in Parijs.
In 1963 trok hij zich terug in Sorges in de Perigord in Frankrijk.
een uitgebreid interwview met hem staat op: Home - legasee.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
30 augustus 1945
Aanbeveling:
Deze officier werd op 6 februari 1944 boven Frankrijk afgeworpen als radioman voor een netwerk in de buurt van Parijs, het moeilijkste en gevaarlijkste gebied voor ondergronds werk. Hij had maar een set ter beschikking en om uitpeiling door de vijand te voorkomen seinde hij nooit meer dan twee of drie keer vanaf dezelfde locatie; hij zwierf dus constant heen en weer met zijn radio en het risico op arrestatie.
Zeven maanden lang onderhield Diacono ononderbroken de vitale verbinding met Londen en maakte zo de levering mogelijk van grote hoeveelheden wapens en uitrusting voor het netwerk. Hij verzond ongeveer 200 berichten en miste nooit een afspraak.
Zijn bevelvoerend officier brengt hulde aan zijn uitstekende werk, vaak onder groot gevaar, en aan zijn niet aflatende plichtsbesef. Er wordt geadviseerd, deze moedige officier te benoemen tot Member of the Order of the British Empire (Military Division).
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto