TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cotton-Burnett, Roger Albert "Cottin"

Geboortedatum:
31 mei 1903 (Boulogne-Billancourt/Île-de-France, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
27 december 1972 (El Centrino/Californië, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
183052
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Deze officier werd op 12 mei 1941 boven Frankrijk afgeworpen als plaatsvervanger van een organisator in noord Frankrijk. Hij was een van de eerste officieren die boven bezet Frankrijk sprong. Hij werkte bijna een jaar onder het grootste gevaar en reisde kris kras door Frankrijk om contact te maken met plaatselijke verzetsgroepen en sabotage teams te vormen.
Begin 1942 raakte zijn chef ernstig in opspraak en was verplicht om naar Engeland terug te keren. Tijdens zijn afwezigheid nam Cotton-Burnett de leiding van het netwerk over en toonde ongebruikelijke moed bij het onderhouden van het contact met een dubbelagent die voor de Gestapo werkte. Hij leefde langer dan een maand onder voortdurende spanning, wetend dat hij onder constante observatie van de Gestapo stond. Door zijn moed en koelbloedigheid voorkwam hij volledige infiltratie van het netwerk door de Gestapo.
In mei 1942 werd hij uiteindelijk door de Duitsers gearresteerd, streng ondervraagd en zwaar mishandeld. Na drie jaar in gevangenschap, eerst in Fresnes en later in een interneringskamp, werd hij in maart 1945 gerepatrieërd.
Wegens zijn opmerkelijke dapperheid bij de uitvoering van een gevaarlijke geheime missie in bezet Frankrijk en zijn volharding in de periode van gevangenschap, wordt aambevolen deze officier te benoemen als Member of the Order of the British Empire (Military Division).
Getekend: Colin Gubbens, Major-general. 25.8.45.
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto