TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Corbin, Charles Henri Lucien

Geboortedatum:
30 juli 1894 (Bordeaux, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
6 mei 1972 (Nice, Frankrijk)
Dienstnummer:
317858
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
30 augustus 1945
Aanbeveling:
Deze officier begon in 1942 samen met een Britse organisator met belangrijk verzetswerk in de regio Bordeaux. Tijdens die missie spoorde hij een beruchte dubbelagent op en ontsnapte ternauwernood aan arrestatie. Hij raakte uiteindelijk in opspraak bij de Gestapo en ontsnapte via Spanje naar dit land.
Captain Corbin meldde zich als vrijwilliger voor meer werk en werd op 9 april 1944 met een Lysnader in Frankrijk afgezet om een netwerk op te zetten in La Rochelle. Omdat zijn contacten in dit gebied in opspraak waren geraakt verhuisde hij naar Angoulème waar hij contact maakte met enkele lokale groepen, hij trainde hen in sabotage en guerilla methoden, bewapende hen door middel van gedropte voorraden en plande geconcentreerde aanvallen op vijandelijke verbindingslijnen op D-Day.
Deze operaties werden volgens plan uitgevoerd en Corbin leidde persoonlijk geslaagde aanvallen op de spoorlijn tussen Angoulème en Ruffeo. Hij organiseerde en leidde ook aanvallen op hoogspanningsmasten in het gebied rond Angoulème. Bovendien werd een aantal voertuigen van de vijand gesaboteerd door middel van kruit vermengd met olie.
Met een groep van 75 man nam Corbin deel aan operaties die leidden tot de verovering van Angoulème op 23 augustus en liet met succes een Duits konvooi in een hinderlaag lopen dat zich uit de stad terugtrok. Bij deze operatie werden 20 Duitsers gedood en 35 gewond terwijl 7 vijandelijke voertuigen en een hoeveeleheid materiaal werden buit gemaakt.
Wegens zijn moed, zijn leiderschap, zijn loyaliteit en zijn toewijding aan de Geallieerde zaak, wordt geadviseerd deze officier te onderscheiden met het Military Cross.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto