TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Coppin, Edward Cyril

Geboortedatum:
20 mei 1915 (Brightlingsea/Essex, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
27 september 1944
Begraven op:
Brookwood 1939-1945 Memorial (Monument voor de Vermisten)
Dienstnummer:
231091
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Voor de oorlog was Ted Coppin scheepsmaat geweest in het bedrijf van zijn vader, T. Coppin & Son in Cannes waar ze het bevel voerden over luxe jachten. Rond 1940, na de bezetting van zuid Frankrijk door Italië verhuisde de familie terug naar Engeland en vestigde zich in Coggeshall in Essex. Vervolgens meldde Ted zich als vrijwilliger voor het Britse leger. In november 1941 meldde hij zich vrijwillig voor de F sectie, werd aangesteld en trainde onder de schuilnaam Theodore Crowe.
Na zijn opleiding werd hij per zeilboot naar Frankrijk gestuurd.
De aanbeveling voor zijn MBE vermeldt zijn prestaties in Frankrijk.
Deze officier werd in juni 1942 met een zeilboot in Frankrijk aan land gezet als organisator in het gebied rond Marseilles. Hij vormde een belangrijke verzetsgroep in het gebied met spoorarbeiders met als doel sabotage te plegen op de lijnen Gardanne-La Braque, La Barque-Aubagne, La Barque-Ciotat en St. Raphael-Nice.
Deze officier pleegde sabotage in de herfst van 1942 door goederentreinen met bestemming Duitsland om te leiden naar de Spaanse grens. Bovendien zette hij een inlichtingen netwerk op dat waardevolle informatie verstrekte over het spoorwegverkeer in zuid-Frankrijk en dat bleef doen tot de zomer van 1944. Zelfs na de verdwijning van Coppin werd er voortdurend sabotage gepleegd op deze trajecten door groepen die door hem waren opgeleid en uitgerust.
Tegen eind 1942 werd deze officier als vermist opgegeven en het vermoeden bestaat dat hij is gearresteerd en gedeporteerd naar Duitsland. Het werk dat hij heeft gedaan bleef de volgende maanden zijn vruchten afwerpen. Er wordt geadviseerd hem te benoemen tot Member of the Order of the British Empire (Military Division).
Getekend: C.Mc.V. Gubbins, Major General. 16.6.48

De MBE werd echter niet toegekend.
Hoewel er geen sluitend bewijs voor is wordt gezegd dat hij op 23 april 1943 is gearresteerd, gevangen gezet in de St. Pierre gevangenis in Marseilles waar hij vernederd en wreed gemarteld werd maar desondanks weigerde te praten. Het bewijs hiervoor ligt in het feit dat niemand van zijn groep vervolgens werd gearresteerd. Van daaruit werd hij vermoedelijk naar Ravensbrück gestuurd waar hij in september 1944 overleed.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
25 september 1947

Posthuum toegekend
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
16 januari 1946
Aanbeveling:
Deze Britse officier meldde zich vrijwillig voor missies in bezet gebied en werd in juni 1942 per boot naar de zuidwest kust gestuurd.
Het lukte hem in korte tijd een guerilla team te vormen bestaande uit spoorwegarbeiders, een groep die talloze aanvallen uitvoerde op de spoorlijn tussen Gardanne La Barque - La Barque, Aubagne - La Ciotat, en St-Raphael – Nice, die allemaal door de vijand werden gebruikt voor zijn transporten naar Italië. Hij leidde talloze landingen door zeilboten die dicht bij Antibes wapens en voorraden aanvoerden.
Hij werd voortdurend door de Gestapo achtervolgd, begin augustus uiteindelijk gearresteerd en naar Duitsland gedeporrteerd.


Met vergulde ster
Croix de Guerre (1939-1945)

Bronnen

Foto