TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cammaerts, Francis Charles Albert

    Geboortedatum:
    16 juni 1916 (Verenigd Koninkrijk)
    Overlijdensdatum:
    3 juli 2006 (Frankrijk)
    Dienstnummer:
    254254
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Francis Cammaerts was de zoon van een vooraanstaande Belgische dichter die zich in het begin van de 20ste eeuw in Engeland vestigde. Cammaerts groeide tweetalig op — Frans en Engels — in Kensington in Londen. Hij volgde zijn opleiding aan de Mill Hill School en aan de Universiteit van Cambridge, begon te werken als leraar en werd later hoofd van een school.
    Toen hij in 1939 opgeroepen werd voor militaire dienst weigerde hij omdat hij pacifist was. Een tribunaal veroordelde hem tot werken als boerenknecht.
    Toen zijn broer Pieter, waarnemer bij de R.A.F., omkwam bij een vliegtuigongeluk veranderde hij van gedachtern over de oorlog en via zijn vriend en collega schoolhoofd Harry Rée (ook S.O.E.) werd hij door de S.O.E. binnengehaald.
    De aanbeveling voor zijn DSO pikt hier zijn verhaal op:
    Zijn koerier die de Duitsers omkocht om hem vrij te laten was Christine Granville.
    Na de oorlog zette hij een internationaal systeem op voor de uitwisseling van schoolkinderen in west Europa, bestuurd vanuit Parijs onder de vlag van de UNESCO. Daarna, na tien jaar werd hij hoogleraar opvoedkunde aan de Universiteit van Nairobi waarna hij naar Engeland terugkeerde om hoofd te worden van het Rolle College.
    Toen hij eenmaal gepensioneerd was, verhuisde hij naar de Drôme waar hij woonde met vroegere leden van zijn netwerk. Uiteindelijk verhuisde hij naar Hérault bij Montpellier.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
    Eenheid:
    F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
    Toegekend op:
    21 juni 1945
    Aanbeveling:
    Deze officier werd in maart 1943 met een Lysander in Frankrijk afgezet om een netwerk in het zuidoosten van Frankrijk op te zetten voor sabotage en guerilla acties.
    Hij was nog nooit eerder in dat land geweest.
    Vanaf de eerste dag van zijn werk was het duidelijk dat hij een van de meest opmerkelijke organisatoren in het veld was. Dat werd bewezen op D-Day toen zijn organisatioe 20.000 man telde waarvan er minstens 15.000 volledig bewapend waren.
    In november 1943, toen het enorme potentieel van zijn groep door begon te dringen, werd hij naar Londen teruggeroepen voor overleg en verdere orders. Op zijn terugreis naar Frankrijk in november 1944 vloog zijn vliegtuig op ongeveer 400 kilometer van het doel in brand en Cammaerts sprong er op 10.000 voet uit.
    Geconfronteerd met de enorme opgave, zelf zijn eigen gebied te bereiken, ging zijn eerste gedachte toch uit naar de bemanning die er ook uitgesprongen was.
    Na enkele dagen slaagde hij erin de hele bemanning terug te vinden; hij nam ze onder zijn hoede en uiteindelijk regelde hij hun thuisreis via Spanje. Cammaerts, op wiens hoofd de vijand een prijs had gezet van 3 miljoen Francs, liep grote risico`s door niet-Frans sprekend personeel te ondersteuenen in een periode waarin zijn eigen veiligheid in gevaar was.
    Bij terugkeer in zijn gebied bouwde Cammaerts zijn netwerk snel uit en toonde daarbij uitmuntend leiderschap en organisatietalent. Hij reisde veel, ongeacht zijn persoonlijke veiligheid, hoewel de Gestapo hem op de hielen zat en over een compleet en nauwkeurig signalement van hem beschikte. Zijn groepen saboteerden onophoudelijk verbindings- en electriciteitslijnen en in de periode voorafgaand aan D-Day vernietigden ze meer dan 70 locomotieven en lieten talloze treinen ontsporen.
    Kort na D-Day meldde Cammaerts dat alle D-Day doelen waren aangevallen, dat al het verkeer in zijn gebied stil lag en alle telefoonlijnen doorgesneden waren. Hij was in een positie om in vijf departementen openlijk de oorlog te verklaren aan de Duitsers na ontvangst van orders uit Londen. Die kwamen zo gauw de Geallieerde legers in zuid Frankrijk aan land gingen en de groepen van Cammaerts speelden een grote rol bij hun snelle en succesvolle doorstoot naar het noorden.
    Deze groepen vormden een dusdanig grote dreiging voor de vijand dat er diverse grote aanvallen op hun posities werden gelanceerd en het hoofdkwartier van de Maquis regelmatig werd gebombardeerd.
    In augustus werd Cammaerts door domme pech gearresteerd en veroordeeld om door de Gestapo te worden geëxecuteerd maar drie uur daarvoor ontsnapte hij, geholpen door leden van zijn netwerk.
    De individuele inspanningen van deze officier ten behoeve van het verzet waren opmerkelijk. Met zijn persoonlijke leiding bij hinderlagen en acties tegen de vijand maakte hij zich geliefd bij zijn mannen die hem vereerden. Hij is een dapper, vastberaden en intelligente leider die in Frankrijk lang in herinnering zal blijven en wiens inspanningen van onschatbare waarde zijn geweest voor de Geallieerde strijdkrachten. Er wordt nadrukkelijk aanbevolen, hem te benoemen tot Companion in de Distimguished Service Order.
    Distinguished Service Order (DSO)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
    Eenheid:
    F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
    Toegekend op:
    28 januari 1949
    "Lieutenant-Colonel Francis C.A. Cammaerts, British Army, wegens dapperheid in actie in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand in bezet gebied, van 17 maart 1943 tot september 1944. Lieutenant-Colonel Cammaerts infiltreerde in bezet gebied met als taak het opzetten, bewapenen, en trainen van verzetsgroepen in het zuidoosten van Frankrijk. Hij voltooide deze missies met grote koelbloedigheid en deskundigheid. Ondanks de voortdurende gevaren van verraad en arrestatie zette hij een krachtige organisatie op die de vijand in het gebied zo goed als immobiliseerde. Hij nam grote risico`s om de veiligheid van leden van Geallieerde missies waarmee hij werkte, te verzekeren en nam moedig deel aan alle activiteiten van het netwerk. Met zijn heldhaftige acties leverde hij een onschatbare bijdrage aan het succes van Amerikaanse operaties tijdens de inval in en de bevrijding van zuid Frankrijk."

    Bronnen

    Foto