TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

MacIntosh, Charles Nicholson

Dienstnummer:
174557
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

In de jaren 30 werkte Charles MacIntosh in de olie industrie in Venezuela maar tijdens de Spaanse Burgeroorlog leidde hij Republikeinen op voor sabotagewerk. In 1940 keerde hij naar Engeland terug en in november zat hij al bij de SOE. Hij werd in februari 1942 aangesteld in het korps en werd toen bij het Inter-Services Research Bureau geplaatst en uitgekozen voor paramilitair werk. Hij bezocht Station XII in Hertfordshire voor training met een groot aantal 'spullen' voordat hij doorstroomde naar Beaulieu en Arisaig House in Schotland. Hij werd in maart 1942 naar Gibraltar gestuurd waar hij met H, Spaanse sectie samenwerkte aan diverse SOE projecten die grotendeels te maken hadden met de verdediging van de Rots.
In februari 1943 ging hij naar Massingham, de SOE basis bij Algiers en werd in juli erop volgend naar Sicilië overgeplaatst. Voor dit werk, dat leidde tot de bevrijding van Florence waarbij hij gebruik maakte van een door de Medici gebouwde geheime gang om een telefoonlijn te leggen die Duitse gesprekken omderschepte, werd hij onderscheiden met een DSO. Hij werd benoemd tot commandant van Tactical HQ No. 1 Special Force (ter ondersteuning van 5th Army) en keerde met een kleine ploeg naar Florence terug om het op te zetten. In de laatste dagen van de oorlog trok hij met de oprukkende troepen op naar Bologna en Milaan.
Militaire carrière:
? Cadet, Sandhurst
22 februari 1941: 2nd Lieutenant
?: Lieutenant
?: Temporary Major
?: War Subs Captain
25 mei 1955: Relinquishes his commn, granted the rank of Honorary Major

Februari 1942: Intelligence Corps

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
Headquarters, 21st Indian Infantry Brigade, 8th Indian Infantry Division, British Indian Army
Toegekend op:
4 september 1944
Aanbeveling:
In de morgen van 12 augustus 1944 nam 21 Indian Brigade het originele garnizoen van Florence, inclusief partizanen over. Major MacIntosh en een assistent officier waren de enige
middelen van contact met de partizanen. Toen de Brigade aankwam, deed de vijand een tegenaanval met tanks en infanterie op de partizanen in het centrum van de stad. Er werd bericht ontvangen dat een van de vier Garibaldi brigades was afgesneden en vermoedelijk vernietigd en dat achter de partizanen en langs de rivier de Arno ongeveer 200 Fascistische sluipschutters de straten zowat beheersten. De situatie leek kritiek. Major MacIntosh en zijn assistent staken de rivier over onder omstandigheden die de grootste koelbloedigheid en moed vereisten. Zijn assistent raakte door een sluipschutter gewond maar Major MacIntosh slaagde erin het plan en de orders over te brengen aan de partizanenleiders. Als gevolg van deze dappere actie werden Britse en Indiase troepen, toen die de volgende dag de rivier overstaken, opgevangen door gidsen van de partizanen en een patrouille schakelde de sluiipschutters op de route uit terwijl ze de stad binnen trokken. Gedurende 13 en 14 augustus ging Major MacIntosh door straten vol sluipschutters om bevelen en informatie over te brengen met volledige minachting voor eigen veiligheid. In de nacht van 14 op 15 augustus, toen het ANC HW achter de Britse linies door een bende Fascisten werd aangevallen, ging Major MacIntosh er onmiddellijk heen, nam het commando over de partizanen en de carabinieri op zich en herstelde de situatie snel.
Gedurende een zeer moeilijke periode toonde deze officier leiderschapskwaliteiten en moed van het hoogste niveau. Het was voornamelijk aan zijn acties te danken dat twee/derde van de stad soepel werd bezet met zeer weinig Britse verliezen.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen