TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Armitage, Brian Lindsay

Dienstnummer:
35856
Nationaliteit:
Zuid-Afrikaanse (1910-1961, Unie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Transport Sergeant
Eenheid:
1/2 South Africa Frontier Force Battalion, South African Army
Toegekend op:
5 november 1942
Aanbeveling:
Wegens uiterst opvallende dapperheid, persoonlijk initiatief en vindingrijkheid.
In de nacht van 31 augustus op 1 september werd het patrouille hoofdkwartierr en het infanteriepeloton dat het hoofdkwartier beschermde, verrast door ongeveer 150 Duitsers. Enkele minuten later werd het omsingeld en aangevallen door deze veel sterkere vijandelijke troepen. Het was Sgt Armitage die de vijand ontdekte, onmiddellijk zijn V.M.G. in stelling bracht en de aanval door onze eigen troepen inleidde.
Ondanks een verwonding die hij in de eerste fase had opgelopen bleef hij met zijn V.M.G. vuren tot het wapen door vijandelijk vuur werd uitgeschakeld. Met grote tegenwoordigheid van geest ging Sgt Armitage terug naar het hoofdkwartier, haalde de pantserwagen op die daar stond en terwijl hij zelf de V.M.G. bediende reed hij recht op de vijand in onder zwaar en geconcentreerd vuur van lichte mitrailleurs op zeer korte afstand. Met zijn actie, in zijn pantserwagen heen en weer rijdend tussen de vijanden en steeds vurend, bracht hij de vijand talloze verliezen toe en demoraliseerde de Duitsers zo volledig dat die in paniek raakten waardoor het ondersteunende infanteriepeloton zich kon hergroeperen en de positie heroveren.
Door zijn niet aflatende moed en zonder enige gedachte aan zelf-opoffering speelde Sgt Armitage een sleutelrol bij het gevangen nemen van 14 Duitsres, hij veroorzaakte talloze slachtoffers en dwong de vijand zich terug te tekken waarmee hij een wanhopige situatie redde die gemakkelijk had kunnen uitlopen op verliezen onder onze eigen troepen.
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

Foto