TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bambling, Reginald Harley

Geboortedatum:
15 augustus 1916 (Gympie/Queensland, Australië)
Overlijdensdatum:
27 augustus 2010 (Nambour, Queensland, Australië)
Dienstnummer:
QX6943
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
2/15 Australian Infantry Battalion, Australian Army
Toegekend op:
5 november 1942
Aanbeveling:
Private Bambling toode opmerkelijke kwaliteiten van leiderschap, moed en vastberadenheid tijdens een aanval door het 2/15 Aust. Inf. Bn. op West Point bij Tel-el-Eisa op 1 septemberr 1942.
Bambling's sectie was de achterste van het peloton en had tot taak gekregen zuiveringsacties uit te voeren achter de twee voorste secties.
Terwijl de sectie door de buitenste versperring van de vijandelijke stelling brak, werd de sectiecommandant gedood. Bambling nam onmiddellijk het commando over de resterende drie op zich leidde hen door de binnenste versperring. Hij zag daar een vijandelijke stelling die door onze voorste troepen over het hoofd was gezien en hen onder vuur nam. Bambling bestormde de stelling aan het hoofd van zijn mannen, zijn Bren vurend vanaf de heup; hij doodde 5 vijanden, en nam een officier en 10 anderen gevangen. Hij stuurde een van zijn mannen met de gevangenen naar achteren en leidde de resterende 2 in een aanval op een andere post, 50 meter verderop. Hij vuurde weer zijn Bren vanaf de heup maar werd zelf geraakt in zijn rug en linkerschouder en toen hij op open terrein lag werd zijn been zwaar gewond door mortiervuur.
Vervolgens verscheen er een van onze tanks en hoewel hij gewond was, wees Bambling de tankcommandant op de vijandelijke post die nog steeds weerstand bood en vroeg hem die onder vuur te nemen. Zo gebeurde het en er werden 5 vijanden gedood en nog eens 14 man gevangen genomen door de 2 mannen die bij Bambling waren gebleven. Tien vijanden, die waren opgeschrikt door de verschijning van de tank die Bambling had gevraagd het vuur te openen kwamen met de handen omhoog uit een andere stelling en werden door dezefde 2 mannen naar achteren gebracht die later Bambling van het slagveld haalden.
Met zijn vastberadenheid, minachting voor persoonlijk gevaar en koelbloedigheid was Bambling verantwoordelijk voor het doden van 10 vijanden. de arrestatie van een officier en 34 manschappen en ook voor het uitschakelen van 2 Spandaus en twee 81mm mortieren die in de eerste stelling werden gevonden en twee Spandaus en 5 machinepistolen in de andere.
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

Foto