TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Debefve, Emile Alons Marie

Dienstnummer:
39328
Nationaliteit:
Belgische (1830-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
5th SAS Regiment, Special Air Service (SAS), Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Deze officier toonde de hoogste kwaliteiten van leiderschap, een vooruitziende blik, moed en kracht tijdens een zes maanden durende missie in door de vijand bezet gebied. Hij landde op 26 september per parachute achter de linies in Nederland bij het Drentsche Westerbork met een groep van zes man, nam onmiddellijk contact op met de ondergrondse en verzond een voortdurende stroom inlichtingen over verzetsbewegingen, opstellingen en verplaatsingen van troepen, lanceerplaatsen van de V1 en V2 en andere doelen die met succes werden aangevallen.
Hij realiseerde zich al gauw dat ingehaald worden door de Geallieerden geen kwestie van weken zou zijn (zoals verwacht) maar van maanden en dat er veel grotere risico's moesten worden verwacht. Toen op 21 oktober zijn schuilplaats in Orvelte door 30 SS'ers werd aangevallen, was hij er klaar voor. Hij slaagde erin zijn groep in veiligheid te brengen maar omdat zijn burgerhelpers gevlucht of opgepakt waren, verloor hij het contact met de ondergrondse en moest al zijn uitrusting en voorraden achterlaten.
Door zijn onvermoeibare voorbeeld hield hij het moreel van zijn vermoeide en hongerige groep hoog en leidde hen acht dagen lang door terrein vol met vijanden. Toen hij weer contact had met verzetsmensen in Ommen, hervatte hij direct zijn werk.
Op 4 december, net toen hij zijn radioteam naar een veilige plek had gstuurd, werd de boerenwagen waarin hij zijn zendstation had gevestigd, om 20:15 door 25 SS'ers met zwaar automatisch vuur en handgranaten aangevallen. Hij vocht zich een weg naar buiten, doodde een officier en 2 OR's; een van zijn mensen werd geraakt en zelf raakte hij op 2 plaatsen gewond. Hij bleef de hele nacht met zijn ploeg onderweg totdat hij een veilig onderkomen en medische verzorging had gevonden.
Vanaf dat moment werd hij de volgende 3 maanden achtervolgd en dicht op de hielen gezeten door de Duitsers maar wist ze knap te ontwijken en aan arrestatie te ontkomen. Hij zette zijn missie hardnekkig voort en hield met grote moeite een soort netwerk in stand waarmee hij grote risico's nam bij het doorsturen van de grootst mogelijke hoeveelheid inlichtingen tot hij bevel kreeg door de Geallieerde linies terug te keren en werd op 15 maart 1945 opgehaald.
Zonder zijn moedige, voorzichtige, waakzame en vindingrijke leiding zou deze geslaagde missie, die ver uit ging boven het oorspronkelijke doel en de omvang, vrijwel zeker in een ramp geëindigd zijn.
Deze officier heeft eerder de leiding gehad over 2 parachute operaties die hij met succes voltooide, nl een ten oosten van Le Mans in België van 27 juli tot 14 augustus 1944 en een andere in de Belgische Ardennen, in Gedinnes, van 30 augustus tot 12 september 1944.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto