TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Burke, John E.

Geboortedatum:
4 december 1918 (Clinton/Iowa, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
17 september 1944 (Casteren, Nederland)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

John Edmund Burke werd op 4 december 1918 geboren in het plaatsje Clinton, dat in het uiterste oosten van de Amerikaanse staat Iowa ligt. Hij was de zoon van John en Marie Burke en had een broer: William (Bill).
John was in de Tweede Wereldoorlog onderdeel van het Amerikaanse leger in de 437th Troop Carrier Group 84 Squadron. Tijdens Market Garden zorgde de groep ervoor dat extra troepen en materiaal geleverd werden aan de strijdkrachten op de grond. Toen Market Garden Nederland bereikte vloog John, als co-piloot, met een C47 transportvliegtuig over Casteren, waar ze geraakt werden door Duitse luchtafweer. Als gevolg daarvan stortte het vliegtuig neer in de Wagenbroeken. Alle vier de bemanningsleden, inclusief John, kwamen hierbij om het leven. John heeft nog geprobeerd om uit het vliegtuig te springen, maar hij had niet genoeg hoogte. Hij stierf op 17 september 1944, op 26-jarige leeftijd.
Hij werd gevonden door Harrie Swaanen, op het land van de familie Der Kinderen. Zij hebben hem ter plekke begraven, in een veldgraf aan de rand van het Wagenbroeks Loopje. De familie Der Kinderen heeft John’s graf daar tijdelijk onderhouden, tot hij verplaatst werd naar Calvary Cemetery in zijn geboorteplaats. Hier ligt hij nog steeds.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • - Onbekend, maar niet vergeten (29-04-2020), Gemeente Bladel

Foto