TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rietveld, Arie

Geboortedatum:
13 juni 1909 (Sliedrecht, Nederland)
Overlijdensdatum:
29 juli 1986 (Capelle aan den IJssel, Nederland)
Dienstnummer:
Stbkn: 2185
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Op 27 februari 1929 werd Arie ingelijfd als gewone dienstplichtige bij de Koninklijke Marine. Hier werd hij op 1 mei 1929 op het wachtschip Hr. Ms. Wachtschip te Willemsoord gestationeerd.
Op 15 januari 1934 werd hij naar de afdeling Mariniers te Rotterdam overgeplaatst.
Op 1 december 1935 werd hij overgeplaatst naar het Korps Pontonniers & Torpedisten.
Tussen 12 juni 1939 en de algehele mobilisatie was Arie met groot verloof.

Hij vocht in de meidagen van 1940 onder het Korps Pontonniers &Torpedisten tegen de gelande Duitse Fallschirmjager in het Weizigtpark te Dordrecht.Tijdens deze gevechten kwam op 12 mei zijn maatje Andries Bogert, vader van 7 kinderen en afkomstig uit Tholen, in de torenschool aan de Brouwersdijk en waar ze zich verschanst hadden helaas om het leven. Hij heeft Andries nog naar het nood hospitaal gebracht maar dit mocht helaas niet meer baten.

Na de meidagen van 1940 en de capitulatie ging Arie weer met groot verlof per 25 mei 1940. Ook is hij naar Tholen gereist om de vrouw van Andries te informeren over het verlies van haar man.

Tijdens de oorlog ging Arie weer als schipper op zijn binnenvaartscheepje "Mars" van ongeveer 80 ton varen. Deze vervoerde ook illegale spullen van tijd tot tijd. Om niet door geallieerde vliegtuigen aangevallen te worden, hadden ze de top panelen van de kajuit in de kleuren rood-wit-blauw geschilderd en deze konden ze omdraaien indien nodig, omdat ze vaak verplicht waren om met Duitse schepen in escorte verband te varen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
15 maart 2021
De onderscheiding werd postuum overhandigd op 25 september 2021 aan de achterkleinzoon door Luitenant-kolonel H. P., Commandant Regiment Bevoorradings- en Transporttroepen.
Mobilisatie-Oorlogskruis (MOK)

Bronnen

  • Foto 1: J.J. Rietveld.
  • - J.J. Rietveld; A. Rietveld

Foto