TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hoogewerff, Willem Frederik "Indische Wim"

    Geboortedatum:
    29 april 1921 (Semarang/Java, Nederlands Indië)
    Overlijdensdatum:
    8 maart 1945 (Waalsdorpervlakte-Wassenaar/Zuid-Holland, Nederland)
    Begraven op:
    Nederlandse Oorlogsgraven Noorderbegraafplaats Hilversum
    Vak: 8. Rij: 1. Graf: 34.
    Dienstnummer:
    4407
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Willem Frederik Hoogewerff woonde in Hilversum aan de Beethovenlaan 45 bij zijn ouders. Hij was ongehuwd en Student chemie aan de Technische Hogeschool van Delft. Onder de schuilnaam Wim Drop nam hij deel aan het verzet en stond in Rotterdamse verzetskringen bekend als "Indische Wim". Wim diende tijdens de meidagen in 1940 als soldaat bij het Nederlandse leger. Na een moeizame tocht door België, Frankrijk en Italië bereikte hij Engeland, waar het Bureau Bijzondere Opdrachten hem opleidde tot operator voor de Landelijke KP. Op 21 september 1944 werd hij, samen met drie anderen, bij Berkel gedropt (mission Coursing). In Rotterdam gaf Hoogewerff ongeveer driehonderd verzetsmensen onderricht in het omgaan met wapens en explosieven en in gevechts- en sabotagetechnieken. Later kreeg hij organisatorische taken, maar al snel daarna werd hij in het pand Schiekade 81 door postende SD'ers opgepakt. De vorige dag was dit contactadres bij de koerierster van marconist Richard Barmé (26-04-1923 Küllenhahn) aangetroffen. Na zijn arrestatie op 3 februari 1945 deed hij een poging om Otto Haubrock, een ondergeschikte van contraspionagechef Joseph Schreieder, met een onontdekte 12 mm Colt neer te schieten, maar de Duitser kon hem het wapen ontfutselen. Als represaille voor de aanslag op SS-Befehlshaber Hanns Albin Rauter op 6 maart 1945 bij Woeste Hoeve is hij gefusilleerd. Samen met onder anderen Barmé.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    2e Luitenant
    Eenheid:
    N Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
    Toegekend op:
    11 juli 1947
    Aanbeveling:
    Na een speciale opleiding werd 2/Lt Hoogewerff op 22 september 1944 afgeworpen boven bezet Nederland als lid van een groep van vier die tot taak had contact te maken met verzetsgroepen en hun verbindingen, bewapening en training op te zetten.
    Zijn taak bestond voornamelijk uit wapeninstructie en de ontvangst van wapendroppingen. Degenen die met hem samen werkten, gaven hoog over hem op en over het werk dat hij deed in de bijzonder gevaarlijke regio Rotterdam.
    Hij deed zijn plicht op uiterst bevredigende manier tot hij op 3 februari 1945 door de vijand werd gearresteerd en vervolgens op 8 maart werd gefusilleerd.
    Ik adviseer dat 2/Lt Hoogewerff postuum wordt onderscheiden met het Certificate of Commendation.
    King's/Queen's Commendation for brave conduct
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Tijd. res. 2e luitenant
    Eenheid:
    N Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
    Voordracht:
    "Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle dadednin de strijd tegenover de vijand onderscheiden als geheim agent van het bureau Bijzondere Opdrachten te LONDEN. Medio September 1944 werd hij neergelaten in bezet gebied en begon zijn werk in ROTTERDAM waar hij wapeninstructeur werd voor de verzetsgroepen. Hij heeft ongeveer driehonderd personen instructie gegeven tot hij in Februari 1945 werd gearresteerd en gefusilleerd."
    Bronzen Leeuw (BL)

    Bronnen