TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chesshire, James Hugh Cecil

Geboortedatum:
28 december 1916
Overlijdensdatum:
oktober 2000
Dienstnummer:
129832
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
Balkans & Middle East Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Deze officier werd met een kleine ploeg op 15 oktober 1943 boven Albanië afgeworpen met als taak het Albanese verzet te organiseren tegen de bezettende troepen, in het bijzonder door te proberen de tegen elkaar strijdende Albanese partijen, de communisten en de nationalisten te verenigen.
Ondanks grote moeilijkheden en het voortdurende gevaar van verraad behaalde de missie, waarvan Major Chesshire een zeer gewaardeerd lid was, in eerste instantie vooruitgang bij het contact leggen met de communistische groepen en met de afgezanten van de nationalisten. Op 8 januari 1944 werd het hoofdkwartier van de missie na verraad echter aangevallen door een groep Albaniërs en Duitsers.
Onder zwaar vijandelijk vuur bleef Major Chesshire uiterst kalm en leidde met opmerkelijk leiderschap het personeel door diepe sneeuw naar naastliggend hoog terrein. De brigadier die het commando over de missie vervoerde en een Albanese volgeling werden door een mitrailleursalvo geraakt en vielen in de sneeuw op de bodem van een ravijn. Op hetzelfde moment liep Major Chesshire ernstig letsel aan beide heupen op maar nog steeds onder vijandelijk vuur sleepte hij zich naar de gewonden. Hij kon hen een beetje hulp geven maar de groep, waaronder een sergeant van de R.A.F. werd gearresteerd. Tijdens de moeilijke periode die volgde, stelde Major Chesshire een uitmuntend voorbeeld van moed. Hij werd in april 1945 gerepatrieërd.
Voor het beëindigen van de Britse missie had Major Chesshire herhaaldelijk een uitmuntend voorbeeld gesteld van leiderschap en vastberadenheid onder vijandelijk vuur en er wordt geadviseerd hem te benoemen tot Lid van de Distinguiished Service Order.
Getekend: Colin Gubbins, Major General. 15.9.45.

In eerste instantie voorgedragen voor een DSO, afgewaardeerd naar een NMC
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto