TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Davies, Edmund Frank (Trotsky)

Geboortedatum:
3 september 1900 (India)
Overlijdensdatum:
1952
Dienstnummer:
12254
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Rang:
Second-Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
2nd Battalion, Royal Ulster Rifles
Toegekend op:
10 augustus 1921
Aanbeveling:
Wegens moedig en vaardig leiderschap op 7 oktobner 1920 tijdens de doorstoot naar het Nar Shahkanaaal. Tijdens herhaalde aanvallen door Arabieren leidde deze officier zijn mannen onbevreesd tegen een grote meerderheid. Zijn moed, initiatief en vindingrijkheid zijn gedurende de hele campagne zeer opmnerkelijk geweest; in het bijzonder bij deze gelegenheid toen hij alle pogingen van de vijand om door te breken weerstond.
Military Cross (MC)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
2nd Battalion, Royal Ulster Rifles
Toegekend op:
6 mei 1938

Palestina

Tweede MC toegened als Gesp.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Brigadier (Waarnemend Brigade Generaal)
Eenheid:
Balkans & Middle East Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Deze officier sprong vrijwillig boven Albanië als hoofd van een kleine Britse missie. Hij werd op 15 oktober 1943 afgeworpen. De taak van de missie was het organiseren van het Albanese verzet tegen de bezettende troepen, in het bijzonder door te proberen de elkaar bestrijdende Albanese partijen, de communisten en de nationalisten te verenigen.
Albanië was minder goed georganiseerd, bood minder uitzicht en beloofde minder resultaat voor verzetsgroepen dan elders in Europa. Ondanks grote moeilijkheden en het voortdurende gevaar van verraad behaalde de missie in eerste instantie vooruitgang bij het contact leggen met de oppositiegroepen van zowel links als rechts. Voornamelijk als gevolg van de inspanningen van de missie werd een aanzienlijke vijandelijke troepenmacht in Albanië aangehouden en zonder de dreiging van guerilla activiteiten hadden deze troepen kunnen worden vrijgemaakt voor operaties tegen de Geallieerden in andere gebieden.
Op 11 december 1944 voerde Brigadier Davies zelf een groep partizanern aan in een poging een rivier over te steken en door het sterke Duitse cordon te breken dat dreigde het hoofdkwartier van de Geallieerde Militaire Missie en de hoofdmacht van de partizanen in het gebied uit te schakelen.Toen hij op zware tegenstand stuitte werd chaos en paniek onder de partizanen allen maar voorkomen door de moed en het voorbeeld van de brigadier die zijn troepen onder vuur bijeen hield en nadat hij de vijand zware verliezen had toegebracht, leidde hij met succes een grote groep partizanen de rivier over en liet de rest achter.
Op 18 december ging Brigadier Davies zelf bij daglicht door de vijandelijke linie om de posities van de vijand te verkennen die om het hoofdkwartier van de missie lag en als gevolg daarvan was hij in staat het personeel 's nachts veilig door de linie te leiden.
Op 8 januari 1944, na drie weken van zelf geleide acties, extreme koude en honger, werden de overlevenden van het hoofdkwartier weer van alle kanten aangevallen door ongeveer 1.000 Duitsers en collaborerende troepen. Brigadier Davies leidde zelf zijn kleine groep van drie Britse officieren, twee Britse soldaten en 12 partizanen tegen de vijand onder zwaar vuur van mitrailleurs en geweren. Met zijn volledige minachting voor eigen veiligheid en uitmuntende leiding, vormde hij zo'n voorbeeld voor zijn uitgeputte, hongerige en bijna bevroren officieren en manschappen dat na een opmars van een uur onder voortdurend vuur over een vrijwel open helling door diepe sneeuw de vijand gedwongen was zich terug te trekken Tegen het einde van deze actie raakte Brigadier Davies ernstig gewond.
Ondanks de hevige pijn en nog steeds onder zwaar vuur bleef hij, liggend in de sneeuw zijn mannen aanmoedigen hun opmars voort te zetten en pas toen hij zag dat voor hen de weg vrij was om te ontsnappen. liet hij zich uit de vuurlijn afvoeren en in dekking brengen.
Met zijn actie stelde Brigdier Davies twee Britse officieren en een soldaat in staat te ontsnappen en de Geallieerde missie voor totale uitroeing te behoeden. Zonder zijn snelle beslissingen en persoonlijk voorbeeld zou niemand het werk hebben kunnen voortzetten waarmee hij begonnen was.
Ter erkenning van zijn inspirerende leiding, zijn dapperheid onder vuur en zijn uiterst waardevolle bijdragen aan de strategische en politieke planning in het gebied,wordt geadviseerd deze officier te benoemen tot Lid van de Distinguished Service Order.
Getekend: Colin Gubbins, Major-General. 15.9.45.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto