Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Ader, Jan Bastiaan

Geboortedatum:
7 augustus 1901 (Sneek, Nederland)
Overlijdensdatum:
10 juli 1983 (Deventer, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Res. kapitein
Eenheid:
Vernielingscorps, Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger
Toegekend op:
20 maart 1948
Heeft zich, als Commandant van het Vernielingscorps te Soerabaja, sterk ca 2800 man, gedurende de laatste oorlogsmaand 1942, in verband met vijandelijke acties, onderscheiden door moedig en beleidvol optreden, waarmede hij de belangen van het Koninkrijk heeft gediend.
Alhoewel hem bekend was, dat de vijand op felle wijze tegen de vernielers optrad, - door hen later niet alleen te mishandelen en met de doodstraf te bedreigen, doch deze straf ook in verschillende gevallen uitvoerde -, toonde hij zijn bijzondere plichtsbetrachting en onverschrokkenheid, door nochtans alle door de Legercommandant voor Soerabaja bevolen vernielingen, onder zijn bezielende leiding, stipt te doen uitvoeren binnen de daarvoor bepaalde tijd, zulks bovendien onder zeer moeilijke omstandigheden, aangezien de 3e Divisie Soerabaja reeds had verlaten, de Japanners op het punt stonden de stad binnen te rukken, en bombardementen nog plaats vonden."

K.B. nr 35 (registratienummer 1422)
Kruis van Verdienste (KV)

Bronnen

Foto