TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Houghton, Joseph Blundell Johnson

Geboortedatum:
(Concentratiekamp Sachsenhausen)
Overlijdensdatum:
23 oktober 1942
Dienstnummer:
130206
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Joseph Houghton nam deel aan Operatie Chariot, de raid op St. Nazaire. Later was hij een van de zeven mannen van No. 2 Commando die gevangen werden genomen na Operatie Musketoon. Hij werd in 1942 in concentrationkamp Sachsenhausen bij Berlijn geëxecuteerd op gond van Hitler's Kommandobefehl.
2nd Lt op 29 april 1940; Lieutenant (war sub) op 15 november 1941.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
No. 2 Commando, 1st Special Service Brigade, Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Musketoon
Aanbeveling:
Captain Houghton was gedeeltelijk verantwoordelijk voor Operatie Musketoon en ondercommandant van het detachement van No. 2 Commando dat het uitvoerde. Deze zeer geslaagde operatie resulteerde in de verwoesting van de belangrijke krachtcentrale bij Gromfjord in Noorwegen in de nacht van 20 oktober 1942. Hij verkende de voorlopige route van het landingspunt naar het doel en stelde de ploeg in staat de uiterst moeilijke oversteek over de bergen te maken. Hij ging met een man de centrale binnen en plaatste zelf de ladingen waarmee de centrale werd verwoest. Tijdens de terugtocht bleef hij met een van zijn gewonde mannen achter en werd het laatst gezien toen hij de man morfine toediende. Hij werd later gemeld als gevangen genomen.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto