TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

MacFarlane, Duncan Lewis MacKenzie

Geboortedatum:
9 april 1907 (Ilord/Essex, Verenigd Koinnkrijk)
Overlijdensdatum:
31 oktober 1998
Dienstnummer:
154758
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

14 September 1940: 2nd Lieutenant Corps of Royal Signals
15 April 1941: 2nd Lieutenant Intelligence Corps
10 september 1946: commission relinquished and granted the honorary rank of Major

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
South West Pacific Area (SWPA), Allied Forces
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Major D.L.M. MacFarlane wordt binnen de South West Pacific Area (S.W.P.A.) vanwege zijn brede kennis van de Japanse taal, de militaire organisatie en de psychologie, beschouwd als een autoriteit op dit gebied.
Tijdens de campagne in Malesië was de Britse officer Major MacFarlane als tolk belast met inlichtingen taken. Hij ontsnapte per schip uit Maleisië en kwam begin 1942 in Australië aan waar hij werd toegevoegd aan de inlichtingendienst van de R.A.A.F. Hij werd door de commanderend generaal van de Allied Air Forces S.W.P.A. in 1944 naar Londen en Washington gestuurd om conferenties bij te wonen over het standaardiseren van de Japanse militaire terminologie en in 1945 vertegenwoordigde hij de R.A.A.F. op de Pacific Order of Battle conferentie in Washington. Zijn bijdrage aan deze conferenties hadden tot gevolg dat hij door het algemeen hoofdkwartioeer in Washington werd gevraagd deel te nemen aan PACMIR, een in Washington pas opgerichte inlichtingenorganisatie bestaande uit vooraanstaande specialisten uit alle oorlogsgebieden. Major MacFarlane's talloze memoranda over inlichtingen zijn door het directoraat inlichtingen, Allied Air Forces S.W.P.A. uitgegeven als standaard publicaties op dit gebied. Veel van deze memoranda zijn opgenomen in inlichtingen publicaties elders. In 1944 werd hij door de commanderend generaal van de Allied Air Forces S.W.P.A. benoemd tot zijn adviseur Japanse psychologie. Met zijn harde werk en concentratie heeft Major MacFarlane een aanzienlijkje bijdrage geleverd aan onze kennis van de Japanners en hun strijdmacht. Dit is van onschatbare waarde geweest voor de commanderend generaal van de Allied Air Forces S.W.P.A. bij de succesvolle voortzetting van de oorlog in dit gebied.
Vanwege zijn gevarieërde achtergrond was Major MacFarlane genoodzaakt lange tijd veel werk op zich te nemen betreffende inschatting van de vijand binnen de S.W.P.A. Zijn werk is steeds van de hoogste kwaliteit geweest en zijn ijver en toewijding bij zijn inspanningen zijn een voorbeeld en inspiratiegeweest voor allen die met hem samenwerkten.
Member of the Order of the British Empire (MBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Toegekend op:
1 augustus 1946
Mentioned in Dispatches
Rang:
director
Eenheid:
Mackinnon Mackenzie and Company of Japan Ltd.
Toegekend op:
1 januari 1954
Officer of the Order of the British Empire (OBE)

Bronnen

Foto