TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pierce, Claude Anthony de Mowbray Romile

Dienstnummer:
138962
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

29 June 1940: 2nd Lieutenant
1 January 1950: Chaplain to the Forces Fourth Class
21 November 1974: ceases to belong to the Res. of Offrs.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
Royal Irish Fusiliers, attached E Group SEAC and India Command
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Captain Pierce werd boven bezet gebied afgeworpen om ontsnappings- en afvoerroutes op te zetten ten noordoosten van Rangoon. Zijn taak bestond uit het opzetten van een evacuatienetwerk in dit gebied en uit te kijken naar verplaatsingen van krijgsgevangenen als die op weg waren van Rangoon naar Moulmein.
Deze taak werd op een grondige en efficiënte wijze uitgevoerd, de eer hiervoor komt toe aan Captain Pierce's persoonlijkheid en inzet. Zoals nu bekend is werden Geallieerde krijgsgevangenen in Rangoon door de Japanners bevrijd (?) maar Captain Pierce kon een positie innemen van waaruit hij de Japanse terugtrekking kon waarnemen en erover rapporteren. Zijn maatregelen voor hun bevrijding waren compleet maar spectaculaire bewegingen waren niet nodig dankzij de bevrijding van de krijgsgevangenen door de Japanners. Bovendien zette hij een evacuatieplan in het gebied op en redde twee neergeschoten Geallieerde vliegers en een aantal Indiase krijgsgevangenen.
Goedgekeurd, Louis Mountbatten, Geallieerd opperbevelhebber zuidoost Azië. 20 Sep 1945.
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Lieutenant-Colonel (Waarnemend Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
Royal Irish Fusiliers, attached E Group SEAC and India Command
Toegekend op:
14 maart 1947
Officer of the Order of the British Empire (OBE)
Aanbeveling:
Deze officier werd vanwege zijn eerdere geslaagde ondergrondse werk voor E Group in bezet Birma (Myamar) aangewezen voor meer operationeel werk. Nadat het mogelijke bestaan van een vredesovereenkomst bekend werd, werd hij vanwege een tekort aan personeel, opgeroepen om te assisteren bij de voorbereiding van een operatie die tot doel had alle krijgsgevangenen in Siam (Thailand) te bevrijden
Op 22 augustus sprong Lt. Col. Pierce af boven Siam als commandant van een ploeg van vijf Britse officieren en 5 seiners. Hij ging in het geheim naar Bangkok waar hij zich bij Tao hoofdkwartier E Gr voegde en leverde uitstekende diensten in die moeilijke dagen toen de gevangenkampen overgenomen werden van de Japanners.
Op 1 september 1945 werd hij naar Saigon gestuurd, de eerste Britse officier die daar aankwam. Hij nam onmiddellijk de verantwoordelijkheid op zich voor de 10.000 Geallieerde krijgsgevangenen en zette een radioverbinding op met Bangkok en Rangoon.
In de periode van 1 tot 25 september fungeerde deze officier als de Britse vertegenwoordiger. Wanneer er gevechten uitbraken ging hij steeds met volledige minachting voor eigen veiligheid ter plaatse om de Geallieerde belangen te beschermen.
Op 2 september zag hij op het centrale plein in Saigon een groep gewapende Annamieten in loopgraven die onder dekking van muren oprukten en zich vijandig gedroegen. Hij liet zijn auto onmiddellijk stoppen en hoewel hij onthaald werd op een salvo van kogels stak hij, zelf ongewapend, het plein over en protesteerde tegen de oproerkraaiers. Tijdens het gevecht ging hij naar het krijgsgevangenenkamp waar een opstand was uitgebroken. De gevangenen die met de Fransen sympathiseerden, eisten wapens om zich te verdedigen. Pierce weigerde dit verzoek, ging naar het Japanse hoofdkwartier en gaf 2/3 van alle Japanners opdracht door de straten te patrouiilleren om de orde te handhaven, dat gebeurde ook en daarmee werd voorkomen dat de voormalige gevangenen erbij betrokken raakten.
Op 3 september, vergezeld door een Franse officier en zelf ongewapend, benaderde en kalmeerde hij een vijandelijke menigte Annamieten die meenden dat de voorraadcontainers, afgeworpen door Liberators, wapens bevatten en zich daarom voorbereidden om het Franse interneringskamp aan te vallen. Door hun gezamenlijke actie werd de menigte gekalmeerd en overgehaald zich te verspreiden.
Bij aankomst van Britse troepen droeg Pierce zijn verantwoordelijkheden over en keerde naar Bangkok terug waar hij een voorname rol speelde bij de afvoer, verzorging en bewapening van de Geallieerde krijgsgevangenen in Siam.
In zijn diverse hoedanigheden als G II planner, parachutist, oudste Britse officier in Saigon en G II RAPWI, heeft deze officier moed van het hoogste niveau, groot initiatief, uitmuntend stafwerk en plichtsbesef getoond die hem het respect en de bewondering opleverden van zowel Fransen en Nederlanders als Australiërs.

Eerst voorgedragen voor een DSO maar opgewaardeerd naar een OBE

Bronnen

Foto