TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hillman, Leo

Geboortedatum:
30 augustus 1923
Dienstnummer:
Pal/10716 (NCO)/348659 (Officer)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Hij werd geboren in Wenen, Oostenrijk onder de naam Leo Loebel uit Joodse ouders. Hij was voor de oorlog gevangen gezet wegens verzet tegen de Nazis. Het gezin verliet Oostenrijk en vestigde zich in Palestina.
Na een korte tijd in het Vreemdelingenlegioen meldde hij zich bij het Auxiliary Military Pioneer Corps en nam de achternaam Hillman aan. Hij ging toen naar de Special Intelligence Group (SIG) bestaande uit Duits sprekende Joodse vrijwillingers, die later werd opgenomen in de SAS en was zeer actief tijdens de campagne in de woestijn.
Het Britse SOE rekruteerde hem om in Oostenrijk anti-Nazi partizanen te werven waarvoor hij werd onderscheiden met het MC.
Direct na de oorlog verhoorde hij in het interneringskamp Wolfsburg in Oostenrijk Franz Josef Huber, hoofd van de Gestapo in Oostenrijk.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
Special Investigation Group, Middle East Commando, British Army
Toegekend op:
11 maart 1943
Aanbeveling:
Op 13 september 1942 maakte Pvt Hillman als lid van de Special Investigation Group (SIG) deel uit van de groep die onder Lt. col. Haseldon Tobroek binnen trok vanuit Koefra. Hillman droeg een Duits uniform en het was zijn taak elke bewaker van een vijandelijke wegblokkade aan te spreken om zijn groep er in hun vrachtwagenns doorheen te krijgen. Toen de actie begon, was Hillman lid van de groep van Captain Buck die, nog steeds in Duits uniform, hun eerste doel bereikte.
De volgende morgen, toen de versterking niet was aangekomen, zag ik Hillman met twee anderen en Lt. col. Haseldon een veel sterkere groep vijanden tegenhouden en zelfs naderen. De anderen renden naar de vrachtwagens maar Hillman weigerde de kolonel achter te laten en viel de vijand aan. Hij doodde diverse Italianen en joeg anderen op de vlucht. Toen hij nog maar een paar meter van de vijand verwijderd was, werd Haseldon geraakt en viel op de grond. Hillman ging naar hem toe en roep hem verscheidene keren aan. Pas toen hij zeker wist dat Lt. Co. Haseldon gesneuveld was, kwam hij bij ons terug in de gestrande MTB. Hier bleef hij munitie naar het geschut brengen tot er aan boord niets meer te vinden was en trok met mijn groep de heuvels in toen het duidelijk werd dat er niets meer kon worden gedaan. Gedurende de volgende negen weken, waarin we probeerden naar onze eigen linies terug te keren, toonde Hillman moed, uithoudingsvermogen en opgewektheid waarmee hij een uitstekend voorbeeld stelde, ondanks het feit dat tijdens de actie de zolen van zijn schoenen waren afgerukt en hij zijn voeten openhaalde aan het prikkeldraad van de versperring rond Tobroek op de eerste dag van onze actie, waardoor ernstige zweren ontstonden die nog open waren toen hij negen weken later in een hospitaal kwam. Waar ze ook maar op vijandelijke tegenstand stuitten, toonde Hillman de grootste kalmte en moed. Het was geheel aan hem te danken dat de Arabieren ons voedsel en dergelijke verstrekten. Ik aarzel niet te zeggen dat we zonder zijn voorbeeld en hulp weinig kans hadden gehad op een geslaagde ontsnapping. Hillman was in Duits uniform in actie met de groep van Captain Buck bij eerdere gelegenheden en diende tijdens de campagne in oost-Afrika bij No. 52 Commando.
Military Medal (MM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
X Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Deze officier werd alleen in maart 1945 boven Oostenrijk afgeworpen en ging onmiddellijk per trein naar Wenen. Deze reis werd gemaakt ondanks grote activiteit van de Gestapo en had nooit kunnen worden gemaakt zonder de grote vastberadenheid en moed van deze officier.
Bij aankomst in Wenen bracht hij met opmerkelijke vaardigheid en persoonlijkheid ongeveer 400 Oostenrijkse deserteurs en vluchtelingen onder zijn commando die hij bewapende, voorzag van uitrusting en tot een guerilla groep vormde. Deze groep trad tijdens de laatste 10 dagen voor de Russische aankomst op tegen de SS en Nazi bonzen en slaagde erin te voorkomen dat vluchtende SS'ers brand stichtten en vernielingen aanrichtten.
Lt. Hillman en zijn groep pakte ongeveer 100 SS'ers op en droeg ze over aan de Russische troepen.
Gedurende de hele periode werden anders ongecoördineerde pogingen van deze 400 Weense verzetsstrijders geleid door de persoonlijke vaardigheid, de moed en de vastberadenheid van deze officier. Zijn leven liep voortdurend gevaar maar zijn persoonlijk voorbeeld deed deze Weners acties uitvoeren die ze anders niet zouden hebben ondernomen.
Lt. Hillman droeg zijn lange gevangenschap bij de Russen waardig en volhardend en zijn uiteindelijke oversteek naar de Amerikaanse zone was geheel in overeenstemming met zijn werk. Hij is het Britse leger en zijn eigen land Oostenrijk tot eer geweest.

Bronnen

Foto