TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hicks, Whitmore George

Dienstnummer:
318018
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Deze officier woonde in Frankrijk ten tijde van de wapenstilstand van juni 1940 en werd door de Duitsers gevangen gezet. Hij ontsnapte uit het kamp en ging begin juni 1943 bij het Franse verzet. In september van dat jaar maakte hij contact met een Britse verzetsman in het departement Saone et Loire en na een periode van training werd hij wapeninstructeur bij de Maquis.
In januari 1944 kreeg hij tot taak het verzet in het gebied rond Amberieu op te zetten. Met grote energie en ijver zette hij een effectief sabotage netwerk op in St. Rambert en Pont d'Ain en regelde een aantal droppingen om zijn groep te voorzien van wapens en explosieven. Deze werden na D-Day intensief gebruikt bij het veroorzaken van ernstige schade aan Duitse verbindingen door het afsnijden van telefoon- en spoorlijnen, het laten ontsporen van treinen en hinderlagen tegen vijandelijke konvooien. Lt Hicks speelde een dappere en voorname rol in veel van die operaties.
Op 3 augustus 1944 werd hij door de Franse Militie gearresteerd en overgedragen aan de Duitsers die hem naar Duitsland deporteerden. Hij werd in april 1945 bevrijd en naar dit land gerepatrieerd.
Wegens zijn loyale en toegewijde werk voor het Franse verzet gedurende een lange periode onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden, wordt geadviseerd deze officier te benoemen tot lid van de Order of the British Empire (Military Division).
Getekend: Colin Gubbins, Major-General. 11.9.45.
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto