TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Maetz, Joseph-Julien

Geboortedatum:
19 september 1910
Overlijdensdatum:
17 januari 1981
Dienstnummer:
325587
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Deze officier werd begin 1943 aangeworven in het gebied Montbellard-Belfort. Vanaf die datum tot begin 1944 hield hij zich bezeig met het opzetten van verzetsgroepen in dat gebied. Hij hielp bij het formeren van sabotage groepen onder spoorweg- en fabriekspersoneel, het vormen van ontvangstgroepen voor droppingen en hij nam deel aan sabotage acties tegen de vijand. Hij speelde in het bijzonder een prominente rol in de sabotage van de Peugeot fabrieken in Sochaux-Montbellard en onderscheidde zich door zijn durf en initiatief.
Begin 1944 werden zijn vrouw en kinderen gearresteerd en met de Gestapo op zijn hielen was Maetz gedwongen naar Zwitserland te vluchten en kwam later via Spanje naar Engeland. Hij meldde zich vrijwillig om terug te keren naar Frankrijk en werd in augustus 1944 boven de Jura gedropt om te helpen bij het opzetten van aanvallen op vijandelijke konvooien die zich door de bres bij Belfort terugtrokken; hij zette ook een inlichtingendienst op om informatie door de vijandelijke linies te smokkelen.
Deze officier levere een belangrijke bijdrage aan de opbouw van het verzet in de regio Montbellard- Belfort en aarzelde niet zijn leven te riskeren bij de uitvoering van dit gevaarlijke werk. Er wordt geadviseerd hem te benoemen tot lid in de Order of the British Empire (Military Division).
Getekend: Colin Gubbins, Major-General. 11 september, 1945.
Member of the Order of the British Empire (MBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant
Toegekend op:
31 maart 1947
Médaille de la Résistance Française

Bronnen

Foto